Jag lade upp en bild på denna paj i några matgrupper på Facebook. Skrev både tacopaj och kebabpaj som namn, då jag har märkt att det finns dialektala skillnader – även med några få mils avstånd. Överöstes av kommentarer om varför jag ansåg att det skulle kallas kebabpaj. Jisses! Vad du än kallar pajen där du bor eller växte upp hoppas jag ändå du får en smakmässig tidsresa tillbaka till 1999!
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med pajbotten:
Blanda 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl (eller enbart vetemjöl, om du vill) i matberedaren. Tillsätt 100 g kallt smör skuret i små bitar. Den smuliga degen binds samman med 2-3 msk kallt vatten.
Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel och fäst upp kanterna med remsor av aluminiumfolie, så glider de inte ner så lätt.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Stek 500 g nötfärs och krydda med 1 påse tacokrydda. Tillsätt 0,5 dl vatten och koka tills vätskan har försvunnit.
Skär 2-3 tomater i bitar. Skala och skiva 1 gul lök.
Blanda samman såsen:
– 2 dl crème fraiche
– 2 msk majonnäs
– 3 msk chilisås av ketchuptyp
– 1 pressad/finriven vitlöksklyfta
– lite torkad oregano, salt och nymalen svartpeppar (chili av något slag, om du vill)
Ta bort aluminiumremsorna från det förgräddade pajskalet. Lägg köttfärsen i botten, därefter tomater och sedan sås. Avsluta med lökskivorna.
Toppa pajen med riven ost.
Grädda pajen i mitten av ugnen tills den har fått fin färg, 15-20 minuter. Använd gärna varmluft.
Servera med valfria grönsaker.