Vaniljcrème

Jag erkänner. Jag brukar använda pulver pga smidigt! Men testade nog för första gången att göra egen vaniljcrème, och med en genväg gick det både snabbt och enkelt! Jag tackar, som vanligt, ”Brinken bakar” 🙂

Blanda alla ingredienser i en liten, tjockbottnad gryta:

2,5 dl mjölk (gärna 3 % fetthalt)

2 äggulor

0,5 dl strösocker

2 msk majsstärkelse (ej redning!)

15 g mjukt smör, skuret i småbitar

en nypa salt

Värm på medelhög värme tills smöret har smält och krämen börjar småkoka och tjockna något. Vispa konstant! Låt småbubbla ca 30 sekunder.

Ta kastrullen från värmen och rör ner 2 tsk vaniljsocker.

Häll över krämen i en liten skål. Sätt plastfolie tätt mot den varma krämen och låt den sedan bli kall i kylskåpet. När du lägger plastfolien direkt mot krämen slipper du ”skinn” på den.

Vaniljcrèmen går fint att förbereda dagen innan den ska användas till tårta eller annat gott!

Tips! Om du tycker att krämen är för tjock efter att ha stått i kylen kan du tillsätta lite ovispad grädde och röra den mjukare.