Vilken god fiskgryta! Receptet hittade jag på Allt om mat:s hemsida. Kryddningen anpassades efter vad vi hade hemma. Vi spädde med lite vatten och serverade grytan som soppa istället. Annars serveras grytan med ris. Skär 400-500 g vit fiskfilé i tärningar. Finriv skalet från 1 lime, pressa även saften över fisken. Krydda med salt och […]
Etikett: torsk
Torskfilé med gnocchi och rödbetor
Torsk, rödbetor och fetaost – en fin kombination, eller hur? Börja med fetaostsåsen: Mosa samman 1 paket fetaost med 2 dl crème fraiche, 2 msk majonnäs, 1 finriven vitlöksklyfta och lite honung. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Plasta skålen och ställ i kylen fram till servering. Gör gärna såsen dagen innan. Ju längre […]
Smörstekt torskrygg med jordärtskockspuré och rödbetor
Len puré till smörtekt fisk, mmmm! Koka 400-500 g färska rödbetor mjuka, det tar 15-30 minuter beroende på storlek. Skala 500 g jordärtskockor och 500 g mjölig potatis. Skär i jämnstora bitar och koka mjuka i saltat vatten. Är rödbetorna färdigkokta nu? Häll av dem och låt dem sedan svalna i kallt vatten innan du skalar dem och skär i bitar. Håll […]
Wrap med fänkåls- och gurksallad och smörstekt torskfilé
Fryst, tinad torskfilé – japp, sådant där torskblock! Självklart går det bra med styckfrysta filéer eller färsk, det bestämmer din plånbok 🙂 Ett hitte-på-recept som blev väldigt lyckat, och snabblagat! Börja med fänkåls- och gurksalladen, receptet hittar du här. Beräkna 400-500 g torskfiléer till fyra portioner (en rejäl wrap räcker per person, enligt mig). Salta och peppra fisken (jag använder nymalen svartpeppar till […]
Fisksoppa med tomat och saffran
Mmm, mycket smak fast på kort tid! Sådant gillar vi på vardagarna! Skala och tärna ca 500 g fast potatis (typ 6 st), tärna eller skiva 1-2 morötter . Finhacka 1 rödlök. Hetta upp lite neutral olja i botten av en stor gryta. Låt potatis, morötter och rödlök fräsa någon minut i den heta oljan. Tillsätt sedan 1 burk passerade tomater (vi hade bara […]
Fish’n’chips
En klassisk, engelsk rätt – som är allt annat än nyttig 😉 Börja med såserna: En klassisk tartarsås samt dito fast med lite curry i. Fortsätt med frityrsmeten (Per Mobergs recept á 500-600 g fisk): Blanda samman 3 dl vetemjöl, 2 tsk maizena (mjöl, ej redning), 2 tsk bakpulver, saften från 0,5 citron samt 2 dl ljust öl. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Låt smeten svälla ca 20 minuter. […]
Sprödbakad torsk med ärtor, fetaost och dill
Jag blev verkligen överraskad över hur smakfull kombinationen fetaost, ärtor och dill blev! Och detta i kombination med böngroddar och sprödbakad torsk 😉 Receptet kommer från ICA:s kundtidning ”Buffé” nummer 11/2017. En wrap räcker per person, de var väldigt mättande! Börja med att tina ca 200 g frysta ärtor. Smula ner 150 g fetaost i en skål och […]
Vinpocherad torskrygg, hummerskum och citrondressat äpple
Vinnaren av 2016:år Kockarnas kamp, Edin Dzemat, är skapare till originalreceptet. Här kommer en något förenklad variant. Rätten är faktiskt lättlagad, även om den låter avancerad. Rätten tar 30-45 minuter att laga, beroende på hur pass tillagad du vill ha fisken. Äpplet är det som ger rätten karaktär och faktiskt en lite lyxig känsla, enligt […]
Torsk med stekt gnocchi i citronsås med dill, parmesan och kapris
Receptet är hämtat från Allt om mat nummer 6/2016. Så himla gott! Sätt ugnen på 200 grader. Riv 25 g parmesanost fint. Ansa och strimla 3-4 salladslökar. Skölj och skiva 1 squash. Koka upp 2,5 dl mellan- eller vispgrädde, 1 fiskbuljongtärning och 1 msk pressad citron. Smaka av med salt och svartpeppar, tänk dock på att buljongtärningen ger mycket sälta. Tillsätt de vita strimlorna från salladslöken […]