Vinpocherad torskrygg, hummerskum och citrondressat äpple

Vinpocherad torskrygg, hummerskum och citrondressat äpple

Vinnaren av 2016:år Kockarnas kamp, Edin Dzemat, är skapare till originalreceptet. Här kommer en något förenklad variant. Rätten är faktiskt lättlagad, även om den låter avancerad. Rätten tar 30-45 minuter att laga, beroende på hur pass tillagad du vill ha fisken. Äpplet är det som ger rätten karaktär och faktiskt en lite lyxig känsla, enligt mig. 

Sätt ugnen på 80 grader (ja, du läste rätt). Lägg 4 portionsbitar torskrygg i en ugnsform, salta. Häll över 2 dl vitt vin och ställ sedan in formen i ugnen. Tillaga fisken tills innertemperaturen är 42-50 grader (använd stektermometer), vilket tar 30-45 minuter.

Fortsätt med såsen: Koka upp 2 dl vispgrädde2 dl mjölk samt 2 msk hummerfond. Låt sedan småkoka tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar, tänk på att hummerfonden har mycket sälta i sig. 

Tillbehör 1: Skölj och ansa blomkål och broccoli till fyra personer (beräkna ett litet huvud/stånd av vardera sort). Skär i små buketter. Stek i omgångar i smör, krydda med salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör 2: Skala och kärna ur 1 fast äpple. Skär äpplet i små stavar och dressa med 1 msk citronsaft1-2 msk olivolja samt salt och nymalen svartpeppar. Låt stå kallt fram till servering. 

Är torskryggen klar? Lägg upp den i mitten av djupa tallrikar. Häll 2 msk av vinet från ugnsformen i hummersåsen. 

Fördela broccoli och blomkål runt om torskryggen. Skumma upp hummersåsen med hjälp av en stavmixer (detta momentet går så klart bra att hoppa över). Toppa sedan tallriken med äppelstavarna. Små kvistar av persilja gör rätten perfekt. 

Smaklig spis! Och du, självklart ett glas vitt i glaset 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *