Etikett: smör

Blåbärsgrotta med vispad blåbärspannacotta
Dessert, Småkaka/Snitt, Tårta

Blåbärsgrotta med vispad blåbärspannacotta

En klassisk hallongrotta – fast med blåbär och en lite skvätt sirap i degen. Toppad med vispad blåbärspannacotta. Riktigt gott! Detta blev terminens “Specialpedagogen bjuder på fika när betygen är satta” på skolan där jag arbetar. Pannacottan går även utmärkt att ha i eller på en tårta. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med kakorna: […]

Saffranssockerbulle
Bullar, Jul

Saffranssockerbulle

Saffran + Sockerbulle = Himmelskt! Jag använder alltid Roy Fares recept på vete- och saffransdegar med fördeg. Här fylls bullarna med vaniljkräm och doppas i socker vid servering. Ja, du fattar ju hur goda de är! Det allra första du gör är att ta fram 150 g smör så att det blir rumstempererat.  Börja med […]

Morotsbearnaise
Sås & Kryddsmör

Morotsbearnaise

Det är säkert 10 år sedan jag såg bearnaisesås baserad på morötter i någon mattidning. Så här i efterhand undrar jag varför jag inte testade det tidigare? Sååå himla gott! Ta fram 100 g smör och skär i tärningar, låt ligga ute i rumstemperatur så det blir mjukt och fint. Skala och tärna 400 g […]

Scones
Bröd (utan jäst), Frukost & Brunch

Scones

Hemkunskapsboken från 8:an, fortfarande bästa receptet 🙂 Eller hur? Klassiska rundlar med kryss eller bakade i portionsform? Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke: 4,5 dl vetemjöl (jag brukar ta 2,5 dl vetemjöl och 2 dl grahamsmjöl) 2 tsk bakpulver 0,5 tsk salt Frön […]

Apfelstrudel
Dessert

Apfelstrudel

Vi hade en liten Oktoberfest! Himla skoj tema! Huvudrätten läggs upp inom kort, jag prioriterar dessert som alltid 🙂 Skala, kärna ur och grovriv fasta äpplen. Beräkna 1 äpple per person. Stek äpplerivet i lite smör och smaksätt med råsocker och kanel. När äpplena börjar mjukna men inte blivit till mos lägger du över dem […]

Scones med citron och ingefära
Bröd (utan jäst), Frukost & Brunch

Scones med citron och ingefära

Helt vanlig scones, men med en härlig syra från citron och ingefära. Gudomligt gott! Originalreceptet från “Fredriks fika” (Allas) innehåller bara vetemjöl, men jag tänker att det blir riktigt bra att ersätta lite vetemjöl med grahamsmjöl och frön för ett mer fiberrikt resultat. Receptet ger 6-8 portionsscones, vilket jag tänker är lagom för 3-4 frukostsugna […]

Vispat brynt smör
Sås & Kryddsmör

Vispat brynt smör

Jag tog en bild på bara smöret. Det gör sig liksom inte på bild, helt grått och brunt… Så det blir på hela anrättningen, vilket var ugnsstekt lax och lättkokta primörer. Rostade solrosfrön på toppen gav härligt crunch! Receptet på det vispade smöret hittade jag hos vår älskade Tina Nordström (“Jättegott!”). Går du in på […]

Chokladdoppade kolabollar
Småkaka/Snitt

Chokladdoppade kolabollar

Så underbart goda, enligt de som åt dem! Själv avskyr jag chokladbollar, oklar orsak. Men det är så klart kul att det man bakar uppskattas av gästerna. En liten lyxigare twist på helt vanliga chokladbollar! Vispa 200 g smör och 1,25 dl strösocker krämigt. Tillsätt sedan resten av ingredienserna: 5 dl havregryn 1 dl kolasås […]

Krämig citronpaj med vit chokladgrädde
Paj (dessert)

Krämig citronpaj med vit chokladgrädde

En underbart krämig citronpaj med lätt syra möter söt chokladgrädde. Älsk på den liksom! Pajen går utmärkt att servera utan chokladgrädde, så klart! Börja med chokladgrädden dagen innan servering: Hacka 200 g vit choklad. Lägg chokladen i en bunke du kan vispa i med elvisp, jag brukar ta en större glasskål. Hetta upp 3 dl […]