Etikett: smör

Sås & Kryddsmör

Hemgjord kajmak

Kajmak är en smörig färskost från Balkan. Den är bästa kompis med ajvar relish. Eftersom det inte verkar finnas laktosfri i butiken är det perfekt att enkelt kunna göra själv! Detta räcker till fyra personer. Låt 75 g smör bli rumstempererat. Blanda det sedan med 150 g cream cheese. Klart!

Japansk curry
Kyckling

Japansk curry med kycklingfilé

En riktigt mustig currygryta från Japan. Kan serveras med olika protein, vi valde kycklingfilé. Vi hittade detta recept på Köket.se men vi skippade potatisen i. Börja med grönsakerna: Smält 50 g smör i stekpannan och fräs den gula löken på medelvärme, den ska bli riktigt gyllene och mjuk. Tillsätt vitlöken, ingefära och äpple mot slutet, […]

Dessert, Tårta

Vaniljcrème

Jag erkänner. Jag brukar använda pulver pga smidigt! Men testade nog för första gången att göra egen vaniljcrème, och med en genväg gick det både snabbt och enkelt! Jag tackar, som vanligt, ”Brinken bakar” 🙂 Blanda alla ingredienser i en liten, tjockbottnad gryta: – 2,5 dl mjölk (gärna 3 % fetthalt) – 2 äggulor – […]

Chokladbiskvitårta
Tårta

Chokladbiskvitårta

En gigantisk chokladbiskvi! Det önskade sig sonen vid 11-årskalaset. Sätt ugnen på 175 grader. Finriv 400 g mandelmassa och blanda med 1 äggvita. Forma till en rundel på bakplåtspapper, 18-20 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 15-17 minuter. Låt svalna på plåten. Botten går bra att förbereda och förvara i frysen. Smält […]

Semla

Semlebiskvi

Semla + biskvi = sant! Sätt ugnen på 200 ° Börja med att finrivna 200 g mandelmassa. Rör ner 1 äggvita (spara äggulan). Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt. Fördela smeten i 16-20 högar. Ta upp varje hög och rulla till en boll som du sedan plattar till, ca 5 mm tjock. Grädda i mitten av […]

Enkla och frasiga äpplepajer
Dessert, Paj (dessert)

Enkla och frasiga äpplepajer

Smördeg, smör, äpple, råsocker, kanel och ägg. Klart! Skala och kärna ur 4 äpplen. Skär i mindre bitar. Smält lite smör i en gryta och lägg ner äpplebitarna. smaksätt med råsocker och kanel. Självklart funkar det med vanligt strösocker om du inte har råsocker hemma! När äpplebitarna börjar mjukna drar du kastrullen åt sidan. Sätt […]

Fluffiga amerikanska pannkakor
Frukost & Brunch

Fluffiga amerikanska pannkakor

När man hittar ett recept som är så pass bra så att det med lätthet knuffar ut ett annat från bloggen. Då vet man att det är ett bra recept! Tack Emilia på bloggen matinspo.se för tipset om att vispa äggvitorna. Jag har läst om det innan men tänkt att bakpulver räcker, men oj vilken […]

Mjuk kaka

Saftig äppelkaka

Grovrivet äpple och kardemumma. Så gott! Samma recept cirkulerar på olika sidor, så jag vet inte vem jag ska ge äran. Men just denna dag var jag inne på bloggen ugnstrull.se Sätt ugnen på 180 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, diameter 24 cm. Smält […]

Strawberry Mojito Cheesecake
Cheesecake, Dessert

Strawberry Mojito Cheesecake

Återigen, det är ”Brinken bakar” som ligger bakom originalreceptet. Jag ersatte dock hennes pistagebotten med Digestive pga orkade inte helt enkelt. Oavsett är kakan supergod och en skapelse som imponerar! Hemligheten bakom de snygga rundlarna är att kakan fryses upp och ner i etapper. Kakan kräver dock sin planering, då frysning behövs mellan de olika […]

Oreocheesecake med salt kolasås
Cheesecake, Dessert

Oreocheesecake med salt kolasås

Silikonformar är så kul! Löp och köp! Receptet kommer från ”Brinken bakar”, men jag har lite mer kex i botten och lite mindre i fyllningen. Börja med kexbotten: Mixa 2/3 paket Oreokex och blanda med 35 g smält smör. Tryck ut i botten på en form med diameter 18 cm. Välj själv mellan form med […]

Vit kladdkaka med vispad blåbärspannacotta
Dessert, Kladdkaka

Vit kladdkaka med vispad blåbärspannacotta

Man behöver inte vispa upp pannacottan, men jag tycker den blir så härlig när den är lite fluffigare 🙂 Nu gjorde jag en vit kladdkaka, men en mörk går lika fint! 100 g mörk choklad (55 % kakaohalt) och 2 msk kakao blir då smaksättningen. Blåbärspannacottan behöver tid i kylen (och ev. frysen), så den […]