Köttfärs

Vildsvinsbiffar med timjan och vitlök
Köttfärs, Sås & Kryddsmör, Viltkött

Vildsvinsbiffar med timjan och vitlök

Saftiga biffar som får puttra i en gräddig sås med en härlig doft av sherry. Serveras gärna med långsamt bakade tomater och rotfruktsterrin. Blanda samman 2 msk ströbröd och 0,75 dl mjölk. Krydda med torkad timjan (smula torkade örter mellan handflatorna, då frigörs smaken mer), salt och nymalen svartpeppar. Rör även ner 1-2 rivna/pressade vitlöksklyftor. […]

Nachos Bonanza
Köttfärs, Taco

Nachos Bonanza

Restaurangkedjan “Texas Longhorn” serveras en Nachos-tallrik med kyckling, svarta bönor, ost, rödlök, gräslök m.m. Detta är en tolkning av denna härliga anrättning. Tyvärr var de svarta bönorna slut hemma (därav ej med på bilden), men jag lade ändå till dem i receptet. Börja med ostsåsen: Värm 1,5 dl vispgrädde så att den blir riktigt het […]

Koreanska köttbullar
Köttfärs

Koreanska köttbullar

Jag älskar Zeinas kitchen – där finns liksom allt! Som dessa fantastiska små köttbullar 🙂 Blanda alla ingredienser till köttbullarna i en bunke. Låt smeten vila 15 minuter innan du rullar små köttbullar (25-30 st): 500 g köttfärs, välj själv mellan nöt/fläsk/bland/kyckling 1 ägg 4 msk ströbröd 1 salladslök, finhackad 1 vitlöksklyfta, finriven/pressad 1 msk […]

Köttfärsfylld squash/zucchini
Köttfärs

Köttfärsfylld squash/zucchini

Enkelt och väldigt gott! Perfekt att göra om du har köttfärssås kvar i kyl/frys. Sätt ugnen på 200 grader.  Ta fram färdig köttfärssås till fyra personer, alternativt gör ny köttfärssås. Gör den gärna lite fastare än vanligt. Redan färdig köttfärssås behövs inte värmas upp, den blir varm i ugnen.  Halvera 2-4 squash/zucchini, beroende på storlek, på längden. […]

Underbara piroger
Köttfärs, Pirog

Underbara piroger

En jättehärlig pirogdeg från “Zeinas kitchen”. Degen går bra att jäsa i rumstemperatur – eller t o m över natten i kylskåp. Perfekt till vardagsmatlagningen, när ett moment redan är förberett. Jag erkänner, alla piroger var inte så här fina efter gräddning…  Några öppnade sig som kammusslor… Hihi!  Pirogdeg: Värm 3 dl mjölk till 37 grader. Smula 30 […]

Shamborek (kurdiska/syrianska piroger)
Köttfärs, Pirog

Shamborek (kurdiska/syrianska piroger)

Bloggen “Zeinas kitchen” ger oss verkligen inblick i olika matkulturer och hjälper oss åstadkomma dessa godsaker i våra egna kök. Du hittar ingredinserna på ICA, Coop etc. Pirogdegen var himla fin att arbeta med, den kommer jag definitivt använda till piroger med olika sorters fyllningar. Sonen på 6 år åt en hel shamborek 🙂  Börja […]

Kebabköttfärslimpa
Köttfärs, Nötkött

Kebabköttfärslimpa

Zeinas kitchen levererar alltid! 🙂 Kebabspett omgjord till snabblagad köttfärslimpa. Och sååååå god! En kul vardagsrätt!  Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka (eller snabb-mixa) grönsaker: 0,5 gul lök, 0, 5 röd paprika, 1 vitlöksklyfta och 1 litet knippe bladpersilja. Om du mixar så ska det bli finhackat, inte en slät puré.  Blanda grönsakshacket med 500 g nötfärs, 0,5 dl ströbröd, 0,5 msk […]

Beer can burgers
Hamburgare, Köttfärs, Nötkött, På grillen/BBQ

Beer can burgers

Snacka om att jag är “sist på bollen” vad gäller denna rätt… Men jaja… Gott var det i alla fall 😉 Diska av en ölburk så den blir ren – eller ta ett dricksglas i motsvarande storlek. Krydda 500 g nötfärs med lite salt samt nymalen svartpeppar. Dela upp färsen i 6 högar, forma färsen efter nedre delen av ölburken/glaset. Linda 1-1,5 skivor bacon runt varje köttfärsburgare. […]

Kycklingfärsbiffar med citron och persilja
Köttfärs, Kyckling

Kycklingfärsbiffar med citron och persilja

Saftiga kycklingfärsbiffar med vitlök, persilja och citron! Så fräscht och gott – och ett litet mer klimatsmart val än köttfärs från gris/nöt. Jag serverade dessa med smörstekt gnocchi (av potatis) och grönsaker.  Finhacka 1 liten gul lök eller 1 schalottenlök. Finhacka även 1 vitlöksklyfta.  Blanda löken med 500 g kycklingfärs, 1 ägg, 1 msk maizenamjöl (OBS! mjöl, inte redning) samt salt och nymalen svartpeppar.  Krydda färsen med skuren bladpersilja (jag […]

Arayes - köttfärsfyllda pitabröd från Libanon
Köttfärs, Pirog, Plock (antipasti, meze, tapas...)

Arayes – köttfärsfyllda pitabröd från Libanon

“Zeinas kitchen” – himmelriket på Internet? Ja, kanske… Hur som helst lagar Zeina Murtada fantastisk mat från världens alla hörn. Om du inte har kikat in på hennes blogg tidigare så kan jag säga att den är väl värd inte bara ett – utan många – besök! Just denna rätt kommer från Libanon och är tunna […]