Shamborek (kurdiska/syrianska piroger)

Shamborek (kurdiska/syrianska piroger)

Bloggen “Zeinas kitchen” ger oss verkligen inblick i olika matkulturer och hjälper oss åstadkomma dessa godsaker i våra egna kök. Du hittar ingredinserna på ICA, Coop etc. Pirogdegen var himla fin att arbeta med, den kommer jag definitivt använda till piroger med olika sorters fyllningar. Sonen på 6 år åt en hel shamborek 🙂 

Börja med degen:

Blanda alla ingredienser i en skål: 4 dl kallt vatten, 1 tsk salt, 2 msk oliv- eller rapsolja samt ca 10 dl vetemjöl. Knåda till en smidig deg, använd gärna bakmaskin och kör den 10 minuter. Degen ska vara elastisk och luftig och “lagom” klibbig. Täck bunken med plastfolie och låt degen vila medan du fixar köttfärsfyllningen. 

Kryddig köttfärsfyllning: 

Finhacka 1-2 gula lökar och strimla 1 litet knippe bladpersilja. Stek 500 g nötfärs i lite rapsolja, tillsätt lök och vitlök när köttfärsen börjar bli “smulig”. Krydda med 1 tsk sju kryddor (en kryddmix), 2 tsk paprikapulver samt lite salt och nymalen svartpeppar. Vi tog även lite chilipulver i, för extra smak. Till sist vänder du ner den strimlade persiljan. Häll över köttfärsfyllningen i en skål så att den svalnar lite. 

Dags för piroger:

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den 12 bitar. Lägg degbitarna under en bakduk, så de inte torkar medan du gör pirogerna. Kavla ut en degbit i taget till en rundel (10-12 cm). Lägg ca 2 msk köttfärsfyllning på ena sidan, vik sedan över den andra sidan och nyp ihop. 

Hetta upp ca 2 cm neutral olja i en stekpanna och stek pirogerna gyllene. Kör på något högre än medelvärme, pirogerna ska få fin färg men inte brända och degen ska hinna bli färdig. Låt rinna av på hushållspapper och lägg en bakduk över så de håller värmen. Medan två-tre piroger steks gör du nästa omgång. Pirogerna får alltså inte ligga för länge med fyllning i innan stekning då de tenderar att bli mjuka. OBS! Ha ett stort lock redo när du steker/friterar så du kan kväva ev. eld om något går snett. 

Servera med en god blandad sallad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *