Etikett: citron

Kajmak kryddsmör
Sås & Kryddsmör

Kryddsmör på Kajmak

Kajmak är en smörig och lätt syrlig färskost från Balkan. När den är rumstempererad är den härligt krämig i konsistensen. Jag testade att smaksätta den naturella produkten med klassiska vitlökskryddor – gudomligt gott! Blanda Kajmak med exempelvis riven vitlök, fryst persilja, lite citronskal samt salt och nymalen svartpeppar. Om middagen närmar sig kan skålen sedan […]

Soppa broccoli, potatis, purjo, ost
Soppa

Soppa med potatis, purjolök, broccoli och ost

Potatis- och purjolökssoppa + broccoli- och ostsoppa = väldans gott ihop! Ansa och skölj 1 stånd broccoli á 250 g (buketter + stam). Stammen brukar behövas skalas, men annars är den fullt ätbar. Tänk så många broccolistammar jag slängde innan jag fattade detta… Skär buketterna samt slanta stammen. Skala och tärna 500 g potatis. Ansa […]

Rödbets- och citrongravad lax
Buffé, Fisk, Jul

Rödbets- och citrongravad lax

Såå vacker! Det finns mängder med recept på rödbetsgravad lax, mitt hämtades från ica.se Men deras 1 kg-bit ersattes med ca 250 gram hos mig… Skala och grovriv 1 liten rödbeta. Blanda 1 msk strösocker och 1 msk salt i en plastpåse. Lägg ner rödbetsrivet samt lite finrivet citronskal (ett par drag på en citron […]

Scones med citron och ingefära
Bröd (utan jäst), Frukost & Brunch

Scones med citron och ingefära

Helt vanlig scones, men med en härlig syra från citron och ingefära. Gudomligt gott! Originalreceptet från “Fredriks fika” (Allas) innehåller bara vetemjöl, men jag tänker att det blir riktigt bra att ersätta lite vetemjöl med grahamsmjöl och frön för ett mer fiberrikt resultat. Receptet ger 6-8 portionsscones, vilket jag tänker är lagom för 3-4 frukostsugna […]

Västeråsgurka med citron och ingefära
Hamburgare, På grillen/BBQ, Sallad

Västeråsgurka med citron och ingefära

Klassisk västeråsgurka – men inte med dill och ättika! Ett försök att efterlikna den gurka som serveras på den skånska BBQ-restaurangen Holy Smoke. Väl värt ett besök om ni är i närheten av Kullahalvön (Höganäs). Gör en 1-2-3-lag med följande ingredienser: 1 del citronsaft 2 delar strösocker 3 delar vatten ett par skivor färsk ingefära […]

Vispat brynt smör
Sås & Kryddsmör

Vispat brynt smör

Jag tog en bild på bara smöret. Det gör sig liksom inte på bild, helt grått och brunt… Så det blir på hela anrättningen, vilket var ugnsstekt lax och lättkokta primörer. Rostade solrosfrön på toppen gav härligt crunch! Receptet på det vispade smöret hittade jag hos vår älskade Tina Nordström (“Jättegott!”). Går du in på […]

Krämig citronpaj med vit chokladgrädde
Paj (dessert)

Krämig citronpaj med vit chokladgrädde

En underbart krämig citronpaj med lätt syra möter söt chokladgrädde. Älsk på den liksom! Pajen går utmärkt att servera utan chokladgrädde, så klart! Börja med chokladgrädden dagen innan servering: Hacka 200 g vit choklad. Lägg chokladen i en bunke du kan vispa i med elvisp, jag brukar ta en större glasskål. Hetta upp 3 dl […]

Chimichurri
Sås & Kryddsmör

Chimichurri

En sydamerikansk örtsås/dip med lite sting. Underbar till färskpotatis och en köttbit! Finhacka 1 kruka bladpersilja (ca 1 dl) och 1 liten schalottenlök. Riv eller pressa 1 liten vitlöksklyfta. Blanda persiljan och de båda löksorterna med ca 0,5 dl olivolja samt en stor klyfta pressad citron. Smaksätt med chiliflakes, salt och nymalen svartpeppar. Klart!