Citronkladdkaka

Citronkladdkaka

Citronkladdkaka i långpanna, toppad med vaniljgrädde. Ja, du hör ju själv hur gott det låter! 🙂 Smidigt att göra till många, då det blir ca 40 bitar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg bakplåtspapper i en stor långpanna, dvs. en ugnsplåt med högre kanter.

Smält 400 g smör, låt svalna.

Finriv skalet och pressa saften från 3 citroner.

Vispa 6 ägg och 6 dl strösocker vitt och poröst, det tog 5-6 minuter i min KitchenAid.

Rör sedan ner 6 dl vetemjöl och 1 msk vaniljsocker tillsammans med det smälta smöret och citronen i smeten. Blanda tills du får en jämn smet.

Häll ut smeten i långpannan och bred ut den jämnt i formen.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Kolla med sticka så att kakan är gräddad men fortfarande lite kladdig i mitten av formen. Det kommer bli lite mer kladdiga bitar i mitten och mer välbakade i ytterkanterna…

Låt kakan svalna helt innan du skär den i bitar med vass kniv (jag skar 5×8 => 40 bitar). Kakan går utmärkt att förbereda dagen innan, förvaras i burk i kylen. Den går säkerligen fint att frysa med, vilket är perfekt om man vill förbereda till en större fest.

Vid servering smaksatte jag vispgrädde med vaniljsocker innan vispning (5 dl vispgrädde och 2 msk vaniljsocker). Jag spritsade med en rund tyll med större öppning.