En riktigt mustig currygryta från Japan. Kan serveras med olika protein, vi valde kycklingfilé. Vi hittade detta recept på Köket.se men vi skippade potatisen i. Börja med grönsakerna: Smält 50 g smör i stekpannan och fräs den gula löken på medelvärme, den ska bli riktigt gyllene och mjuk. Tillsätt vitlöken, ingefära och äpple mot slutet, […]
Etikett: gul lök
Pasta med fantastisk sås med karamelliserad lök
Så mycket gott man hittar på Instagram! Originalreceptet kommer från kontot @matpatti En fantastiskt god pastasås som kan serveras som den är eller med valfritt protein. Vi valde svensk grillost, kommer även testa med kyckling framöver. Skala och skiva 3 gula lökar. Skala och finhacka 1-2 vitlöksklyftor. Smält en klick smör i stekpannan och låt […]
Tacopaj
Jag lade upp en bild på denna paj i några matgrupper på Facebook. Skrev både tacopaj och kebabpaj som namn, då jag har märkt att det finns dialektala skillnader – även med några få mils avstånd. Överöstes av kommentarer om varför jag ansåg att det skulle kallas kebabpaj. Jisses! Vad du än kallar pajen där […]
Krämig citronrisoni
Som ristotto, fast snabbare! Risoni är en risliknande pasta som du hittar i de flesta livsmedelsbutiker. Finhacka 1 liten gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Koka upp 8 dl vatten och låt 1 grönsaksbuljongtärning lösas upp i vattnet. Mät upp 250 g risoni i en skål. Hetta upp upp lite olivolja i botten av en gryta. […]
Moqueca – brasiliansk fiskgryta
Vilken god fiskgryta! Receptet hittade jag på Allt om mat:s hemsida. Kryddningen anpassades efter vad vi hade hemma. Vi spädde med lite vatten och serverade grytan som soppa istället. Annars serveras grytan med ris. Skär 400-500 g vit fiskfilé i tärningar. Finriv skalet från 1 lime, pressa även saften över fisken. Krydda med salt och […]
Sötpotatissoppa med curry och chili
Tärna, koka, mixa – klart! Börja med att skala och tärna 800 g sötpotatis. Skala och grovhacka 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Hetta upp lite olivolja i en gryta, fräs på sötpotatis, lök och vitlök några minuter. Pudra över curry och tillsätt någon form av chili (jag tog chilipulver för enkelhetens skull). Tillsätt nu […]
Salsicciapasta
Färsk salsicciakorv = nästan kryddat och klart! Så smidigt och framför allt gott! Finhacka 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Ansa och skär 6-8 champinjoner i bitar. Snitta upp skinnet på 300 g färsk salsicciakorv. Hetta upp lite olivolja i stekpannan och stek korvfärsen. Jag brukar behålla den ganska grov, inte så fint fördelad som […]
Majsbröd med ost
Jamie Olivers kokbok om Amerika är en ynnest att bläddra i, både vad gäller bilder, texter och recept. Detta recept kommer från boken, här halverat för att matcha fyra portioner. Välj själv om du vill ha chili i eller ej – kanske beror på hur stark chiligryta du har gjort 🙂 Skala och halvera 1 […]
Kräftfond
Kräftskiva => fond till två fisksoppor en annan dag! Skala och grovhacka 1 liten gul lök och 1 vitlöksklyfta. Hetta upp lite flytande smör i en stor gryta. Fräs 1 liter kräftskal tillsammans med lök och vitlök. Tillsätt 2 msk tomatpuré och låt fräsa några minuter. Rör därefter ner 2 msk vetemjöl. Tillsätt 0,5 dl […]
Butter Chicken (eller Halloumi)
Butter Chicken är egentligen en gryta, men jag gjorde en anpassad version med såsen serverad bredvid hela kycklingfiléer. Ersätt gärna kycklingen med grillost/halloumi, så gott! Receptet på såsen är min version utifrån guldgruvan Zeinas Kitchen. Finhacka 1 stor gul lök och 2 vitlöksklyftor. Fräs detta i lite smör i en stekpanna och tillsätt sedan kryddor: […]
Färsbiff med mozzarella och gnocchi
En stor färsbiff med smält mozzarella på toppen, i en liten pöl med tomatsås. Yummie! Börja med tomatsåsen. Här har jag inget riktigt recept, men detta hade vi (nog…) i: 1 finhackad gul lök, stektes lätt i en skvätt olivolja 2 rivna vitlöksklyftor, stektes lätt i en skvätt olivolja 500 g krossade tomater en skvätt […]
Söt och klibbig fläskfärs med savoykål
Åh, så gott detta blev! Lime, ingefära, ostronsås och honung. Mmmmm! Och dessutom snabblagat, kan det bli bättre en vardag? Skala och skiva 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor tunt. Fräs 500 g fläskfärs i lite neutral olja i en stor stekpanna. Smula färsen grovt. När färsen börjar få färg tillsätter du lök och vitlök. […]