Etikett: gul lök

Chicken Tikka Masala
Kyckling

Chicken Tikka Masala

Hittade inte paneer (indisk ost) i butiken, så det fick bli kyckling istället. Ett enkelt recept från Arla med mycket smak – perfekt för vardagsmiddagen 🙂 Skär 500 g kycklingfilé eller kycklinginnerfilé i bitar. Finhacka 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Skala 2 morötter, grovriv dem. Skala och grovriv även 1 äpple. Smält en klick […]

Småländska kroppkakor
Fläskkött

Småländska kroppkakor

Sist jag gjorde kroppkakor var i hemkunskapen, dvs. i slutet av 1900-talet… År 2021 var det dags igen. För det är ju såååååå gott! Och det ska vara de småländska med kokt potatis, inte de öländska 🙂 Mitt recept nedan kommer från ica.se – men jag dubblade mängden fläsk, det ska ju vara mycket fyllning! […]

Janssonspiroger
Buffé, Jul, Plock (antipasti, meze, tapas...)

Janssonspiroger

Detta recept hittade jag på Landley’s kök. Väldigt goda och säkert perfekta som mingelmat vid glöggmys – något man inte får ha år 2020 (ja, vi kommer alla minnas Corona-året…). Gör en klassisk pajdeg: 3 dl vetemjöl + 100 g smör + 2-3 msk kallt vatten. Jag kör alltid pajdegen i matberedaren, då går det […]

Potatis- och jordärtskocksgratäng
Tillbehör

Potatis- och jordärtskocksgratäng

Klassisk potatisgratäng med höstlig smak av jordärtskocka. Underbart gott! Skala 700 g potatis (fast eller mjölig är en smaksak, beror på hur man gillar sin gratäng) samt 300 g jordärtskockor. Skär i tunna skivor. Skala och hacka 1 gul lök samt 1-2 vitlöksklyftor. Tips! Testa purjolök istället för gul lök. Smält lite smör i en […]

Vildsvinsbiffar med timjan och vitlök
Köttfärs, Sås & Kryddsmör, Viltkött

Vildsvinsbiffar med timjan och vitlök

Saftiga biffar som får puttra i en gräddig sås med en härlig doft av sherry. Serveras gärna med långsamt bakade tomater och rotfruktsterrin. Blanda samman 2 msk ströbröd och 0,75 dl mjölk. Krydda med torkad timjan (smula torkade örter mellan handflatorna, då frigörs smaken mer), salt och nymalen svartpeppar. Rör även ner 1-2 rivna/pressade vitlöksklyftor. […]

Balsamvinägersås
Sås & Kryddsmör

Balsamvinägersås

En mustig sås, ett trevligt alternativt till den klassiska rödvinssåsen! Såsen passar bra till både kyckling, fläskkött och nötkött. Börja med en reduktion: Skala och finhacka 1 liten gul lök eller schalottenlök. Låt löken fräsa och bli mjuk i en liten klick smör i en gryta. Tillsätt 1 msk socker och låt sockret karamelliseras tillsammans […]

Strutsburgare med prästostcreme och karamelliserad lök
Hamburgare

Strutsburgare med prästostcreme och karamelliserad lök

Alltså, stutskött! Så otroligt gott! Beskrivs som en blandning mellan fint nötkött och hjortkött. Vi körde ett säkert kort denna första gång, en saftig burgare som serverades med karamelliserad lök och en prästostcreme.  Börja med prästostcremen: Ja, det går ju bra med annan smakrik ost – det behöver inte vara prästens ost 🙂  Blanda 75 g finriven […]

Philly Cheese Steak Sandwich
Macka, Nötkött

Philly Cheese Steak Sandwich

Alltså håll-käften-gott! Maffig macka med buljong, kött, lök och ost. Det är nästan så man känner kranskärlen dra ihop sig runt hjärtat… Schysst med syrliga vinägerchips till! Originalreceptet hittade jag på kryddburken.se. Börja med att koka buljongen, det kan du gör dagen innan ifall du vill: 8 dl vatten, 2 tsk kinesisk soya, 1 tsk colloritsoya (den […]

Tarte Flambée
Pizza, Vegetariskt (lakto-ovo)

Tarte Flambée

Tarte Flambée, Frankrikes svar på pizza! Tunn botten med krämig ostfyllning – toppa med valfria tillbehör! Till denna rätt från Alsace avnjutes så klart ett gott vitt vin från regionen. Receptet kommer från Matmagasinet nummer 2/2019, och ger fyra små pizzor (3 portioner som huvudrätt, närmare 8 portioner som förrätt). Börja med degen: Blanda 5 dl vetemjöl, 1/2 […]