Etikett: gul lök

Korv

Korv stroganoff med dill och senap

Om jag har fattat rätt så är Markus Aujalay upphovsman till originalreceptet. Jag gjorde några förändringar utifrån kylskåpets innehåll och drog ner lite på senapsmängden. Mycket gott med dill i, måste jag säga! Skär 400-500 g falukorv i breda strimlor och finhacka 1 gul lök. Koka ris till fyra personer (jag använder främst basmatiris). Stek […]

Ankbröst med puré
Anka, Sås & Kryddsmör, Tillbehör

Ankbröst med balsamicosås och potatispuré med karamelliserad lök och äpple

Systrarna Eisenman är upphovskvinnorna till detta recept. Himmelskt gott! Ta fram 2 ankbröst och låt dem bli rumstempererade. Skala och skiva 2 gula lökar. Stek löken på medelvärme i lite smör, tills den blir riktigt mjuk och gyllene. Skala 2 äpplen och skär i bitar. Låt äppelbitarna steka med löken, tills även de har mjuknat. […]

Japansk curry
Kyckling

Japansk curry med kycklingfilé

En riktigt mustig currygryta från Japan. Kan serveras med olika protein, vi valde kycklingfilé. Vi hittade detta recept på Köket.se men vi skippade potatisen i. Börja med grönsakerna: Smält 50 g smör i stekpannan och fräs den gula löken på medelvärme, den ska bli riktigt gyllene och mjuk. Tillsätt vitlöken, ingefära och äpple mot slutet, […]

Köttfärs, Paj (matig), Taco

Tacopaj

Jag lade upp en bild på denna paj i några matgrupper på Facebook. Skrev både tacopaj och kebabpaj som namn, då jag har märkt att det finns dialektala skillnader – även med några få mils avstånd. Överöstes av kommentarer om varför jag ansåg att det skulle kallas kebabpaj. Jisses! Vad du än kallar pajen där […]

Krämig citronrisoni
Pasta, Tillbehör

Krämig citronrisoni

Som ristotto, fast snabbare! Risoni är en risliknande pasta som du hittar i de flesta livsmedelsbutiker. Finhacka 1 liten gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Koka upp 8 dl vatten och låt 1 grönsaksbuljongtärning lösas upp i vattnet. Mät upp 250 g risoni i en skål. Hetta upp upp lite olivolja i botten av en gryta. […]

Fisk, Soppa

Moqueca – brasiliansk fiskgryta

Vilken god fiskgryta! Receptet hittade jag på Allt om mat:s hemsida. Kryddningen anpassades efter vad vi hade hemma. Vi spädde med lite vatten och serverade grytan som soppa istället. Annars serveras grytan med ris. Skär 400-500 g vit fiskfilé i tärningar. Finriv skalet från 1 lime, pressa även saften över fisken. Krydda med salt och […]

Soppa, Vegetariskt (lakto-ovo)

Sötpotatissoppa med curry och chili

Tärna, koka, mixa – klart! Börja med att skala och tärna 800 g sötpotatis. Skala och grovhacka 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Hetta upp lite olivolja i en gryta, fräs på sötpotatis, lök och vitlök några minuter. Pudra över curry och tillsätt någon form av chili (jag tog chilipulver för enkelhetens skull). Tillsätt nu […]

Salsicciapasta
Fläskkött, Korv, Pasta

Salsicciapasta

Färsk salsicciakorv = nästan kryddat och klart! Så smidigt och framför allt gott! Finhacka 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Ansa och skär 6-8 champinjoner i bitar. Snitta upp skinnet på 300 g färsk salsicciakorv. Hetta upp lite olivolja i stekpannan och stek korvfärsen. Jag brukar behålla den ganska grov, inte så fint fördelad som […]

Bröd (utan jäst), På grillen/BBQ

Majsbröd med ost

Jamie Olivers kokbok om Amerika är en ynnest att bläddra i, både vad gäller bilder, texter och recept. Detta recept kommer från boken, här halverat för att matcha fyra portioner. Välj själv om du vill ha chili i eller ej – kanske beror på hur stark chiligryta du har gjort 🙂 Skala och halvera 1 […]

Kräftskiva, Sås & Kryddsmör, Skaldjur, Soppa

Kräftfond

Kräftskiva => fond till två fisksoppor en annan dag! Skala och grovhacka 1 liten gul lök och 1 vitlöksklyfta. Hetta upp lite flytande smör i en stor gryta. Fräs 1 liter kräftskal tillsammans med lök och vitlök. Tillsätt 2 msk tomatpuré och låt fräsa några minuter. Rör därefter ner 2 msk vetemjöl. Tillsätt 0,5 dl […]

Butter Chicken
Kyckling, Vegetariskt (lakto-ovo)

Butter Chicken (eller Halloumi)

Butter Chicken är egentligen en gryta, men jag gjorde en anpassad version med såsen serverad bredvid hela kycklingfiléer. Ersätt gärna kycklingen med grillost/halloumi, så gott! Receptet på såsen är min version utifrån guldgruvan Zeinas Kitchen. Finhacka 1 stor gul lök och 2 vitlöksklyftor. Fräs detta i lite smör i en stekpanna och tillsätt sedan kryddor: […]