En stor färsbiff med smält mozzarella på toppen, i en liten pöl med tomatsås. Yummie! Börja med tomatsåsen. Här har jag inget riktigt recept, men detta hade vi (nog…) i: 1 finhackad gul lök, stektes lätt i en skvätt olivolja 2 rivna vitlöksklyftor, stektes lätt i en skvätt olivolja 500 g krossade tomater en skvätt […]
Etikett: gul lök
Söt och klibbig fläskfärs med savoykål
Åh, så gott detta blev! Lime, ingefära, ostronsås och honung. Mmmmm! Och dessutom snabblagat, kan det bli bättre en vardag? Skala och skiva 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor tunt. Fräs 500 g fläskfärs i lite neutral olja i en stor stekpanna. Smula färsen grovt. När färsen börjar få färg tillsätter du lök och vitlök. […]
Vegansk linsgryta med squash
Ett litet hitte-på-recept. Som blev väldigt lyckat! Fin syra från limen och crunch från nötterna. En riktig turbomiddag! Häll av 1 tetra gröna linser i en sil, skölj av och låt rinna av. Skär 1 liten sqush i bitar. Jag använde en tandad kniv och skar “stavar”, det blev lite extra tjusigt. Skala 1 gul […]
Isad lök med sumak
Krispig lök med syrlig vinegrette och vacker sumak på toppen. Lovely! Skala och skiva silverlök tunt. Jag hade ingen silverlök hemma, så jag tog färsk gul lök vilket funkade ypperligt! Jag slängde även med lite rödlök samt blasten från den färska gula löken. Ja, som du märker funkar det med typ vilken lök som helst […]
Sliders x3
Kanske inte så mycket till recept – men inspiration att testa något annat än en 200 g-burgare med ketchup och ost. De små bröden hittade jag på Willy:s, märke Garant. Det är en 12-pack, perfekt för fyra vuxna. Hamburgarna gjorde vi små, 50-60 gram. Och du vet, är de små får man ta två (eller […]
Chicken Tikka Masala
Hittade inte paneer (indisk ost) i butiken, så det fick bli kyckling istället. Ett enkelt recept från Arla med mycket smak – perfekt för vardagsmiddagen 🙂 Skär 500 g kycklingfilé eller kycklinginnerfilé i bitar. Finhacka 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Skala 2 morötter, grovriv dem. Skala och grovriv även 1 äpple. Smält en klick […]
Småländska kroppkakor
Sist jag gjorde kroppkakor var i hemkunskapen, dvs. i slutet av 1900-talet… År 2021 var det dags igen. För det är ju såååååå gott! Och det ska vara de småländska med kokt potatis, inte de öländska 🙂 Mitt recept nedan kommer från ica.se – men jag dubblade mängden fläsk, det ska ju vara mycket fyllning! […]
Janssonspiroger
Detta recept hittade jag på Landley’s kök. Väldigt goda och säkert perfekta som mingelmat vid glöggmys – något man inte får ha år 2020 (ja, vi kommer alla minnas Corona-året…). Gör en klassisk pajdeg: 3 dl vetemjöl + 100 g smör + 2-3 msk kallt vatten. Jag kör alltid pajdegen i matberedaren, då går det […]
Potatis- och jordärtskocksgratäng
Klassisk potatisgratäng med höstlig smak av jordärtskocka. Underbart gott! Skala 700 g potatis (fast eller mjölig är en smaksak, beror på hur man gillar sin gratäng) samt 300 g jordärtskockor. Skär i tunna skivor. Skala och hacka 1 gul lök samt 1-2 vitlöksklyftor. Tips! Testa purjolök istället för gul lök. Smält lite smör i en […]
Vildsvinsbiffar med timjan och vitlök
Saftiga biffar som får puttra i en gräddig sås med en härlig doft av sherry. Serveras gärna med långsamt bakade tomater och rotfruktsterrin. Blanda samman 2 msk ströbröd och 0,75 dl mjölk. Krydda med torkad timjan (smula torkade örter mellan handflatorna, då frigörs smaken mer), salt och nymalen svartpeppar. Rör även ner 1-2 rivna/pressade vitlöksklyftor. […]
Balsamvinägersås
En mustig sås, ett trevligt alternativt till den klassiska rödvinssåsen! Såsen passar bra till både kyckling, fläskkött och nötkött. Börja med en reduktion: Skala och finhacka 1 liten gul lök eller schalottenlök. Låt löken fräsa och bli mjuk i en liten klick smör i en gryta. Tillsätt 1 msk socker och låt sockret karamelliseras tillsammans […]
Strutsburgare med prästostcreme och karamelliserad lök
Alltså, stutskött! Så otroligt gott! Beskrivs som en blandning mellan fint nötkött och hjortkött. Vi körde ett säkert kort denna första gång, en saftig burgare som serverades med karamelliserad lök och en prästostcreme. Börja med prästostcremen: Ja, det går ju bra med annan smakrik ost – det behöver inte vara prästens ost 🙂 Blanda 75 g finriven […]