Kräftfond

Kräftskiva => fond till två fisksoppor en annan dag!

Skala och grovhacka 1 liten gul lök och 1 vitlöksklyfta.

Hetta upp lite flytande smör i en stor gryta. Fräs 1 liter kräftskal tillsammans med lök och vitlök. Tillsätt 2 msk tomatpuré och låt fräsa några minuter. Rör därefter ner 2 msk vetemjöl.

Tillsätt 0,5 dl sherry eller konjak (kan uteslutas om du ej har hemma), 1 dl vitt vin och därefter hett vatten tills kräftorna täcks (ca 1 liter). Om du vill kan du även ha i lite chili av valfritt slag, jag tog cayennepeppar.

Låt koka ca 15 minuter utan lock.

Sila av ner i en ny gryta. Låt koka ytterligare ca 15 minuter utan lock, tills hälften av vätskan återstår.

Använd direkt i soppa/sås eller frys in fonden fördelat i två burkar.