Etikett: mandelmassa

Nachosemla
Dessert, Semla

Nachosemla

Upphovsmän: Roy Fares och Mattias Ljungberg (Mr Cake). Detta var väl en av de första “varianterna” på den klassiska semlan? Jag minns hur utskälld den blev! Vilket jag, nu när jag själv har testat, inte kan förstå. Knapriga men ändå mjuka kardemummakex doppade i fluffig grädde och mandelmassa. Så himla gott! Förbered gärna kexen någon […]

Blåbärssemla
Semla

Blåbärssemla

Receptet på luftiga och fina bullar till semlorna hittar du här. Denna blåbärssemla avnjöts Vasaloppssöndagen 2020. Jag nöjer mig med nio mil i soffan 🙂 Skär av locket på semmelbullarna och ta ut lite av innanmätet (inkråmet). Vispa vispgrädde fluffig och fin, men inte allför fast. Blanda inkråmet med finriven mandelmassa, lite vispad grädde och […]

Rabarberpaj med citron och mandelmassa
Paj (dessert)

Rabarberpaj med citron och mandelmassa

Jag älskar smulpaj! Att ge den lite extra karaktär med citron och mandelmassa gjorde inte saken sämre! Receptet kommer från ICA.se Börja med att sätta ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen.  Ansa och skär 500 g rabarber i bitar, lägg i en pajform. Strö 1 msk majsstärkelse eller potatismjöl över fruktbitarna.  Fortsätt med smuldegen: Smält 100 g smör i en […]

Semmeltårta
Semla, Tårta

Semmeltårta

Sonen älskar semlor! Självklart skulle han föräras med en buffé av grädde, kardemumma och mandelmassa vid 6-årsfirandet! Förutom denna gigantiska semla avnjöts semmelkladdkaka och semmelcheesecake   Detta recept hittade jag på ICA.se, men jag gjorde en stoooor slät bulle istället för två något mindre. Mortla 1 tsk kardemummakärnor. Värm upp 2,5 dl standardmjölk (3 %) till rumstemperatur tillsammans med den mortlade kardemumman. Smula 25 g jäst i […]

Semelkladdkaka
Kladdkaka, Semla

Semmelkladdkaka

Semmelkladdkaka, ljuvligt gott! Jag hittade detta gudomliga recept på underbara “Fridas bakblogg”. Jag ökade dock upp mängden mandelmassa något, för det är sååå gott! Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen.  Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten av en brödform (á 1,5 liter). En liten springform (diameter 20 cm) […]

Semmelcheesecake
Cheesecake, Semla

Semmelcheesecake

Semla och cheesecake ihop! Ja, du hör ju själv. Löjligt gott! Tyvärr vet jag inte vem som har komponerat receptet, då jag sparade ner publicerad skärmdump från Facebook. I det receptet skulle cheesecaken vara i kylen, men fyllningen är alldeles för lös för det… Så jag har tillsatt lite gelatin i mitt recept nedan. Vill […]

Lakritssemlor
Semla

Lakritssemlor

Recept på bullarna hittar du här. I bakgrunden skymtar även hallonsemlor 🙂  Klipp upp ett trekantigt lock i bullarna. Nyp ur lite av bullarnas inkråm och lägg i en skål. Finriv mandelmassa och blanda ihop med inkråmet samt lite vispad grädde. Smaksätt fyllningen med rikligt med finhackad lakrits, söt eller salt.  Fyll bullarna med den lakritsdoftande fyllningen.  Den vispade grädden färgade jag med svart pastafärg, men […]

Päronkaka med mandelmassa och kardemumma
Mjuk kaka

Päronkaka med mandelmassa och kardemumma

En kaka som funkar lika bra till eftermiddagskaffet som till dessert med en kula vaniljglass. Gott! Smöra och bröa en form, jag tog en springform med diametern 24 cm. Men självklart funkar en rektangulär form lika bra 🙂 Sätt ugnen på 175 grader. Vispa 150 g smör mjukt, tillsätt sedan 1,5 dl strösocker. Vispa sedan ner 2 ägg, men ta ett ägg […]

Fransk päronpaj
Paj (dessert)

Fransk päronpaj

Denna paj bakade jag flera gånger 2009-2010, men sedan tappade jag bort receptet… Tänk vilken lycka när jag snubblade över det via en Google-sökning då jag hamnade på Arlas hemsida! Börja med pajbotten, där jag föredrar matberedare som hjälp med detta moment: Blanda 2,5 dl vetemjöl och 2 msk strösocker. Tillsätt 125 g kallt smör skuret i bitar och kör till en smulig […]