Nachosemla

Nachosemla

Upphovsmän: Roy Fares och Mattias Ljungberg (Mr Cake). Detta var väl en av de första ”varianterna” på den klassiska semlan? Jag minns hur utskälld den blev! Vilket jag, nu när jag själv har testat, inte kan förstå. Knapriga men ändå mjuka kardemummakex doppade i fluffig grädde och mandelmassa. Så himla gott!

Förbered gärna kexen någon dag innan, förvaras i burk av metall eller glas för att bibehålla knaprigheten. Detta recept ger många nachos, räcker till typ 10 personer.

Blanda ihop alla ingredienser i en degbunke:

  • 7,5 dl vetemjöl
  • 2 dl kall standardmjölk (3 % fetthalt)
  • 1,5 msk malen eller fint mortlad kardemumma
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g rumsvarmt smör, skuret i små tärningar

Kör med degkrok några minuter tills du får en fin deg. Om du hinner är det bra att låta degen vila i kylskåpet i lite plastfolie i 1 timme – men det även bra att baka ut degen direkt.

Kavla ut degen (jag tog en halva i taget) till en tunn platta, 2-3 mm, på lättmjölat bakbord. Kom ihåg att mjöla kaveln oxå! Skär ut remsor, ca 6-7 cm breda. Skär därefter kvadrater och till sist trianglar, jag tog pizzaslicern till hjälp:

Sätt ugnen på 150 grader.

Lägg trianglarna på plåtar med bakplåtspapper. De flyter inte ut, så du kan lägga dem tätt. Baka dem sedan i mitten av ugnen ca 15 minuter, använd gärna varmluft. De ska få lätt färg, men inte för mycket.

Låt svalna på galler innan du lägger dem i burk.

Serveras med spritsad vispgrädde och dito mandelmassa. För att få mandelmassan spritsbar kan du blanda finriven mandelmassa med ovispad grädde till önskad konsistens.