Etikett: basilika

Basilikasalt
Tips från husmor

Basilikasalt

Örterna frodas i trädgården. Ju mer man skördar, desto mer växer de. Underbart! Men vad ska man göra av allt? Örtsalt är enkelt att göra och smaken konserveras naturligt. Hur bra som helst! 🙂 Plocka bladen från valfri ört/örter. Till 4 dl örter går det åt 1 dl grovt hushållssalt. Lägg örter och salt i mixern och mixa […]

Lyxig korv stroganoff
Korv

Lyxig korv stroganoff

Alltid lika kul att hitta nya smaskiga recept med vardagsräddaren falukorv. Detta recept hittade jag på Tasteline.com – en gräddig sås med smak av soltorkad tomat, vitlök och basilika. Så gott! Börja med att koka ris till fyra personer. Skär 500 g falukorv i breda strimlor. Finhacka 1 gul lök.  Lägg följande ingredienser i en kannmixer eller i en skål du kan […]

Panzanella (brödsallad)
Sallad

Panzanella (brödsallad)

En sallad med stora brödkrutonger. Perfekt när man har baguette/ciabatta/franskbröd som börjar bli torrt. Här fick salladen grekiska smaker med oliver och fetaost, men det funkar lika bra med italiensk mozzarella och basilika 🙂 Börja med krutongerna: Skär torrt bröd i grova tärningar. Stek dem gyllene i olivolja på medelvärme, tills de är knapriga men inte stenhårda. Lägg i en […]

Köttbullar i smaskig tomatsås
Köttfärs, Pasta

Köttbullar i smaskig tomatsås

Saftiga köttbullar serverade i en basilika- och vindoftande tomatsås. Viva Italia! Börja med köttbullarna: Blanda 3/4 dl tomatjuice (från krossade tomater som du ska använda till tomatsåsen) med 2 msk ströbröd. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Låt svälla ca 5 minuter. Rör sedan ner 500 g blandfärs, 1/2 finhackad gul lök och 1 finhackad vitlöksklyfta. Blanda snabbt samman köttbullssmeten och forma sedan ca 25 köttbullar. […]

Basilika- och parmesansås
Sås & Kryddsmör

Basilika- och parmesansås

Om man blandar sina båda favoritsåser, vad får man då? Jo, en ny favoritsås   Parmesansås + Basilikasås = Sant! Plocka bladen från 1 kruka färsk basilika och skala 1 vitlöksklyfta. Kör basilika och vitlök i matberedaren tills det är finhackat. Tillsätt en klick crème fraiche och kör till en ljusgrön sås.  Rör ihop kvarvarande knappa 2 dl crème fraiche och 1-2 msk majonnäs i en skål, tillsätt […]

Sallad med ton av Caprese
Sallad

Sallad med ton av Caprese

Tomat + mozzarella + basilika = Caprese. Lite ruccola i botten och olivolja på toppen som komplement denna gång. Fördela ruccola över ett fat. Fördela skurna tomater, delad mozzarella och strimlad färsk basilika över salladsbladen. Toppa alltihop med olivolja och nymalen svartpeppar. Fräscht, enkelt och gott!

Vegetarisk pasta med pumpafrön, broccoli, basilika och halloumi
Pasta, Vegetariskt (lakto-ovo)

Vegetarisk pasta med pumpafrön, broccoli, basilika och halloumi

Meat Free Monday (eller det kanske var en tisdag i detta fall…). En mättande pasta med broccoli och varm basilikasås som toppas med halloumi samt rostade pumpafrön. Börja med att förbereda det som ska hackas/skäras: Ansa 1 broccolistånd och skär ner i buketter (jag brukar även skala och slanta stammen, den är synd att slänga). Strimla 1/2 kruka […]

Kycklingrullader med polenta
Kyckling

Kycklingrullader med polenta

Kycklingrullader fyllda med godsaker som får puttra i en god tomatsås. Känns som italiensk husmanskost 🙂 Ursäkta den dåliga bilden… Börja med fyllningen: Hacka 0,5 dl kapris och lika mycket färsk basilika. Blanda med 1 dl riven parmesanost och 2 pressade vitlöksklyftor. Skär 4 kycklingfiléer på sidan så du får två tunna skivor av varje filé. Lägg en skiva lufttorkad skinka på varje kycklingskiva, fördela fyllningen. […]

Orecchiette med tomat, fetaost och lufttorkad skinka
Pasta

Orecchiette med tomat, fetaost och lufttorkad skinka

Medelhavet fångat i en tallrik! Receptet är hämtat från “Mitt kök”. Halvera 250 g cocktailtomater. Skär ca 10 basilikablad (eller annan ört) i strimlor. Blanda tomater och basilika med 2 msk pressad citronsaft och lika mycket olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar. Tärna 1 paket fetaost. Koka 300-350 g orécchiette, eller annan pasta, al dente. Häll av pastan och häll den i en stor skål, […]