Vegetarisk pasta med pumpafrön, broccoli, basilika och halloumi

Vegetarisk pasta med pumpafrön, broccoli, basilika och halloumi

Meat Free Monday (eller det kanske var en tisdag i detta fall…). En mättande pasta med broccoli och varm basilikasås som toppas med halloumi samt rostade pumpafrön.

Börja med att förbereda det som ska hackas/skäras: Ansa 1 broccolistånd och skär ner i buketter (jag brukar även skala och slanta stammen, den är synd att slänga). Strimla 1/2 kruka färsk basilika. Finhacka 2 vitlöksklyftor. Skiva halloumin (2 paket till fyra portioner). 

Hetta upp en torr stekpanna och rosta en näve pumpakärnor i den varma pannan. Passa noga, de bränns lätt. Strö lite flingsalt över och häll sedan över fröna i en liten skål. Klart och förberett till servering 🙂

Sätt igång att koka fyra portioner formpasta

Värm lite olivolja i en liten kastrull, fräs vitlöken i den varma oljan. Se till så att inte vitlöken blir bränd, då blir den besk. När vitlöken har mjuknat häller du över 2,5-3 dl visp- eller mellangrädde. Tillsätt den strimlade basilikan. Riv sedan ner en generös mängd parmesanost  i såsen. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Låt såsen koka ihop några minuter innan du mixar den slät med stavmixer. Genom att du mixar såsen får den en härlig ljusgrön färg. Om du saknar mixer, eller inte vill mixa, så går det så klart bra att servera den som den är 🙂

När det återstår 3-4 minuter på pastans koktid slänger du ner broccolin i pastavattnet. Smidigt att låta det koka i samma gryta – mindre disk är smidigt på en vardag, eller hur?

Sista momentet är att steka halloumin i lite olivolja. Lägg sedan upp pastan och broccolin, fördela såsen över. Toppa med halloumi och rostade pumpafrön. Som du ser på bilden hade jag även några skurna cocktailtomater till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *