Etikett: strösocker

Chokladdoppade kolabollar
Småkaka/Snitt

Chokladdoppade kolabollar

Så underbart goda, enligt de som åt dem! Själv avskyr jag chokladbollar, oklar orsak. Men det är så klart kul att det man bakar uppskattas av gästerna. En liten lyxigare twist på helt vanliga chokladbollar! Vispa 200 g smör och 1,25 dl strösocker krämigt. Tillsätt sedan resten av ingredienserna: 5 dl havregryn 1 dl kolasås […]

Krämig citronpaj med vit chokladgrädde
Paj (dessert)

Krämig citronpaj med vit chokladgrädde

En underbart krämig citronpaj med lätt syra möter söt chokladgrädde. Älsk på den liksom! Pajen går utmärkt att servera utan chokladgrädde, så klart! Börja med chokladgrädden dagen innan servering: Hacka 200 g vit choklad. Lägg chokladen i en bunke du kan vispa i med elvisp, jag brukar ta en större glasskål. Hetta upp 3 dl […]

Vit kladdkaka med rabarber
Kladdkaka

Vit kladdkaka med rabarber

“Fridas bakblogg” – en favorit både i sociala medier och som blogg. Massa godsaker, den ena godare än den andra! Här serveras en söt, vit kladdkaka med syrlig rabarber på toppen. Underbar kombination! Sätt ugnen på 175 grader, gallret ska vara i mitten av ugnen. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, diameter 22 […]

Limepannacotta
Dessert

Limepannacotta

Pannacotta är enklare än enklast. Denna dessert slängde jag ihop på Valborgsaftons morgon innan jag gick till jobbet. Fem minuters jobb och maximal njutning! Till sommaren kommer jag göra den igen och då låta skuren mynta kröna verket. Lägg 1 gelatinblad i kallt vatten, ca 5 minuter. Hetta upp (inte koka) 3 dl vispgrädde, 3 […]

Kolasås
Dessert

Klassisk kolasås

Ljummen kolasås på iskall vaniljglass. Himmelskt! Blanda 2 dl vispgrädde, 2 dl strösocker och 2 dl sirap i en kastrull. Koka upp och låt sedan puttra i ca 5 minuter. Klart! Sugen på touche av vanilj? Då rör du ner 2 tsk vaniljsocker när kolasåsen har kokat klart.

3-lika choklad
Tårta

Tårtbotten “3 lika”

Jag är med i flera Facebook-grupper som handlar om matlagning och bakning. Och det är mååååånga som lovordar “3 lika”-konceptet för tårtbotten (anslag) – och nu förstår jag varför! En luftig och hög tårtbotten, helt perfekt! Välj själv om du vill göra med eller utan chokladsmak. Börja med att smöra en springform med 24 cm i diameter. […]

Morotskaka
Långpannekakor, Mjuk kaka

Morotskaka

“Lindas bakskola” (Tidningen Hembakat) levererar varje gång 🙂 Enkelt och bra recept! Jag följde Lindas tips att skära kakan i rutor innan frostingen lades på, vilket gjorde det betydligt mindre kladdigt när kakan slutligen skulle läggas på serveringsfatet.  Börja med bottnen: Sätt ugnen på 180 grader. Skala och riv 200 morötter fint (ca 3 normalstora morötter).  Vispa 4 […]

Philadelphiabullar med blåbär
Bullar

Philadelphiabullar med blåbär

Philadelphiabullar, så gott och lättbakat! Går att variera i oändligheten skulle jag tro 🙂 På Lindas bakskola ser du steg-för-steg-bilder, men jag har valt att tillsätta blåbärssylt i fyllningen. Jag tycker det blir bäst med 24 bullar istället för 30 som det är i originalreceptet.  Börja med fyllningen, då den ska hinna stå i frysen minst 60 minuter: […]

Mjuk pepparkaka med lingonsylt
Jul, Mjuk kaka

Mjuk pepparkaka med lingonsylt

Saftig och smakrik kaka, en klassiker när julen nalkas. Receptet kommer från “Köket” koket.se med mina favoriter “Husmorsorna” som skapare. Jag väljer dock att smälta mitt smör för att få fram mer smak hos pepparkakskryddorna.  Smöra och bröa en avlång brödform. Sätt ugnen på 175 grader, se till så att gallret är i nedre delen av ugnen. Smält 100 g smör, […]

Pepparkakscupcakes
Jul, Mjuk kaka

Pepparkakscupcakes

En gång per termin bjuder jag kollegorna på cupcakes. Så här i december passade det bra med juliga smaker, så mjuk pepparkaka i form av minimuffins som toppades med en vit frosting. En liten gran som kronan på verket 🙂 Satsen ger 15-20 vanliga muffins och ca 50 minimuffins. Muffinsreceptet kommer från “Lindas bakskola”. Sätt […]