Citronkladdkaka med blåbär och vit choklad

Citronkladdkaka med blåbär och vit choklad

Glömde så klart att fotografera när moussetårtan var uppskuren… Men du får föreställa dig ett lager med citronkladdkaka, ett lager med blåbärspannacotta, ett lager med blåbärsmousse och allt detta omslutet av vit chokladmousse. Receptet kommer från bloggen “Erikas fikastund“. Blåbärskomponenterna, ja till och med hela tårtan, kan göras klar i förväg och förvaras i frysen. Receptet ger en tårta som räcker till minst 8 portioner.

Börja med blåbärskomponenterna. Det går lika bra med färska som frusna blåbär!

Blåbärspannacotta:

Låt 2 gelatinblad ligga i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp 3 dl vispgrädde, 2,5 dl blåbär samt 1 tsk strösocker. När det har kokat upp tar du kastrullen från värmen och mixar slätt med stavmixer. Sila blåbärsgrädden, ner i en ren skål. Krama ur de blöta gelatinbladen och låt dem smälta i blåbärsgrädden. Häll upp pannacottan i en silikonform, 18-20 cm i diameter. Låt svalna och ställ sedan plant i frysen.

Blåbärskompott:

Låt 2 gelatinblad ligga i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp 200 g blåbär, 50 g vatten och 50 g strösocker. Låt koka samman till en kompott. Mixa med stavmixer och sila sedan ner kompotten i en ren skål. Krama ur de blöta gelatinbladen och låt dem smälta i blåbärskompotten. Häll upp kompotten i en silikonform, 18-20 cm i diameter. Låt svalna och ställ sedan plant i frysen.

Tips! Jag sparade lite av vardera pannacotta och kompott och hällde upp i silikonform med mini-kupoler. Även dessa fick åka in i frysen.

Nu tar vi en paus till minst nästa dag 🙂

Jag gjorde dubbel sats…

Dags för citronkladdkakan:

Sätt ugnen på 150 grader. Smöra och bröa en springform (diameter 20 cm).

Smält 150 g smör. Tvätta 1 citron, finriv skalet och pressa saften.

Vispa 2 ägg och 2,5 dl strösocker vitt och poröst, det tar ca 3 minuter med elvisp. Tillsätt 1 tsk vaniljsocker, 1,5 dl vetemjöl, citronsaft och -skal samt det smälta smöret. Rör ihop till en smet med hjälp av en slickepott.

Häll smeten i springformen. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara fast i kanterna med lite rörlig i mitten.

Låt kakan svalna helt.

Dags för sista komponenten – vit chokladmousse!

Låt 1,5 gelatinblad ligga i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa 3 dl vispgrädde, men inte alltför hårt.

Grovhacka 150 g vit choklad, smält den i micro eller över vattenbad. Tillsätt 0,5 msk smör. Ta från värmen, om du har kört med vattenbad.

Krama ur gelatinet och låt det smälta i den varma chokladen. Nu kommer chokladen tjockna till, men det är ingen fara. Tillsätt 2 äggulor och blanda väl. Tillsätt lite vispad grädde i taget och rör försiktigt med en slickepott tills du har fått en jämn och fin mousse.

Redo för montering!

Använd gärna tårtplast till formarna vid montering!

Diska kanten på springformen, du vill ju inte ha ströbröd i moussen. Kantskär ev. kladdkakan som ligger i botten på formen, om du vill ha en helvit tårta och låta alla godsaker därinnanför bli en överraskning.

Lägg den frusna blåbärspannacottan på citronkladdkakan. Lägg den frusna blåbärskompotten därpå. Fördela nu den vita chokladmoussen runt och och över allting. Skaka lite lätt på formen, för att få hål på ev. luftbubblor. Om du ska äta tårtan kommande dag kan du ställa in den i kylskåpet för att stelna. I annat fall, in i frysen med den.

Dekorera med vad du känner för! Jag fick “nöja mig” med några av kupolerna, men jag kan tänka mig att maränger, citronmeliss och självklart färska blåbär blir vackert på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *