Etikett: kanel

Enkla och frasiga äpplepajer
Dessert, Paj (dessert)

Enkla och frasiga äpplepajer

Smördeg, smör, äpple, råsocker, kanel och ägg. Klart! Skala och kärna ur 4 äpplen. Skär i mindre bitar. Smält lite smör i en gryta och lägg ner äpplebitarna. smaksätt med råsocker och kanel. Självklart funkar det med vanligt strösocker om du inte har råsocker hemma! När äpplebitarna börjar mjukna drar du kastrullen åt sidan. Sätt […]

Butter Chicken
Kyckling, Vegetariskt (lakto-ovo)

Butter Chicken (eller Halloumi)

Butter Chicken är egentligen en gryta, men jag gjorde en anpassad version med såsen serverad bredvid hela kycklingfiléer. Ersätt gärna kycklingen med grillost/halloumi, så gott! Receptet på såsen är min version utifrån guldgruvan Zeinas Kitchen. Finhacka 1 stor gul lök och 2 vitlöksklyftor. Fräs detta i lite smör i en stekpanna och tillsätt sedan kryddor: […]

Morotskaka
Mjuk kaka

Hög och saftig morotskaka

”Baka med Frida” – sicken liten godbit till inspiratör! Hon har verkligen fått till receptet på en hög och saftig morotskaka. Yummie! Viktigt att alla ingredienser till frostingen är rumstempererade, då får du en extra krämig och fin topping till den goda kakan. Lägg bakplåtspapper i botten på en liten långpanna, min håller måtten 20×30 […]

Äpplepaj med världens bästa smuldeg
Paj (dessert)

Äpplepaj med världens bästa smuldeg

Jag vidhåller att detta är världens bästa smulpajdeg!    Skala, kärna ur och skiva 8-10 äpplen. Stek äpplebitarna i omgångar i en klick smör, smaksätt med lite råsocker och kanel. Jag tycker kanelsmaken blommar ut om den får värmas upp med smör omkring äpplebitarna. Äpplena ska mjukna men inte bli mosiga. Lägg över äpplebitarna i en pajform.  Sätt ugnen på 200 […]

Kanelbullar med fördeg
Bullar

Kanelbullar med fördeg

Min nya grej är att baka vetebröd med fördeg! Du slipper två långa jästider, istället kör du en ”mini” och och lång. Receptet är sprunget ur Roy Fares recept på saffransbröd. Det allra första du gör är att ta fram 300 g smör, så det blir rumstempererat.  Värm 5 dl mjölk (gärna standardmjölk á 3 % fetthalt) tillsammans […]

Äpplecheesecake i glas
Cheesecake, Dessert

Äpplecheesecake i glas

Allt som serveras i glas ser extra tjusigt ut, eller hur?   Fyra-sex portioner ger receptet. Börja med äpplekompotten: Beräkna 1/2-1 äpple per person, beroende på storlek. Skala, kärna ur och tärna äpplen. Fräs dem mjuka i en liten kastrull tillsammans med en skvätt vatten, lite råsocker och kanel efter smak. Jag gillar kanel, alltså tar jag extra mycket 😉 Låt kompotten svalna något. […]

Paj (dessert)

Knäckig äpplepaj med smak av kola

Äpplepaj med smak av kola, visst låter det som ett vinnande koncept?! Oh, yes! Receptet kommer från bloggen ”Bakverk och fikastunder” (mama), men jag har lagt till socker och kanel på äppelbitarna. Sätt ugnen på 200 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen.  Skala, kärna ur och skär 5-6 äpplen i tunna klyftor. […]

Morotskaka
Långpannekakor, Mjuk kaka

Morotskaka

”Lindas bakskola” (Tidningen Hembakat) levererar varje gång 🙂 Enkelt och bra recept! Jag följde Lindas tips att skära kakan i rutor innan frostingen lades på, vilket gjorde det betydligt mindre kladdigt när kakan slutligen skulle läggas på serveringsfatet.  Börja med bottnen: Sätt ugnen på 180 grader. Skala och riv 200 morötter fint (ca 3 normalstora morötter).  Vispa 4 […]

Äppelgalette
Paj (dessert)

Äppelgalette

Jag har sett ”galette” i flera bakböcker, men inte testat. Så rustikt, tjusigt och gott det var! Som en vanlig paj men utan pajformen. En klassisk komo med äpple och kanel blev premiärbaket. Receptet kommer från Roy Fares bok ”Delicious” – bakverk för en godare höst och vinter”.  Börja med pajdegen: Häll 4,5 dl vetemjöl, 1 msk strösocker och 0,5 […]

Pepparkakscupcakes
Jul, Mjuk kaka

Pepparkakscupcakes

En gång per termin bjuder jag kollegorna på cupcakes. Så här i december passade det bra med juliga smaker, så mjuk pepparkaka i form av minimuffins som toppades med en vit frosting. En liten gran som kronan på verket 🙂 Satsen ger 15-20 vanliga muffins och ca 50 minimuffins. Muffinsreceptet kommer från ”Lindas bakskola”. Sätt […]

Apfelstrudel mit Eis
Dessert

Apfelstrudel mit Eis

Vi gjorde vårrullar till middag och det blev lite filodeg över. Perfekt till dessert – en klassisk Apfelstrudel som så klart serverades med vaniljglass. Skala och kärna ut äpplen, beräkna 1/2-1 äpple per person beroende på storleken. Tärna äpplet fint, ca 5 mm-tärningar.  Smält lite smör i en stekpanna, stek äppletärningarna mjuka tillsammans med lite strösocker och kanel. Låt svalna något […]

Äppelkrans
Bullar

Äppelkrans

En saftig vetekrans fylld med äpple och kanel. Receptet kommer från favoritsidan ”Lindas baksida”. Börja med vetedegen: Smula ner 25 g jäst i en degbunke. Värm 2,5 dl standardmjölk till 37 grader. Slå mjölken över jästen och rör så att jästen löses upp. Tillsätt 0,5 dl strösocker, 1 nypa salt, 0,5 tsk malen kardemumma samt 50 g rumsvarmt smör skuret i bitar. Blanda sedan ner 5-7 dl […]