Äpplepaj med smak av kola, visst låter det som ett vinnande koncept?! Oh, yes! Receptet kommer från bloggen ”Bakverk och fikastunder” (mama), men jag har lagt till socker och kanel på äppelbitarna.
Sätt ugnen på 200 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen.
Skala, kärna ur och skär 5-6 äpplen i tunna klyftor. Lägg dem i en skål tillsammans med 1 msk socker och 1 msk kanel. Låt stå och gosa till sig medan du gör smeten.
Smält 150 g smör tillsammans med 2 dl strösocker, 0,5 dl ljus sirap och 0,5 dl grädde (vispgrädde eller mellangrädde). Låt koka samman ca 5 minuter, du kommer känna att det doftar kola om smeten 🙂
Lägg ut äppelbitarna i en pajform, ca 22 cm i diameter.
Har kolasmeten kokat några minuter nu? Bra! Ta kastrullen från värmen och rör ner alla torra ingredienser: 3 dl havregryn, 1,5 dl vetemjöl, 0,5 tsk bakpulver samt 1 tsk flingsalt.
Bred ut smeten över äppelbitarna. Grädda sedan pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter, tills äppelbitarna har mjuknat och pajen har fått en brun och knäckig yta.
Låt pajen svalna lite innan du serverar den med en riktigt god vaniljglass.