Potatis- och purjolökssoppa + broccoli- och ostsoppa = väldans gott ihop! Ansa och skölj 1 stånd broccoli á 250 g (buketter + stam). Stammen brukar behövas skalas, men annars är den fullt ätbar. Tänk så många broccolistammar jag slängde innan jag fattade detta… Skär buketterna samt slanta stammen. Skala och tärna 500 g potatis. Ansa […]
Etikett: ost
Cocktail Party 1960s
Jag startade en bokklubb för två år sedan. Läsa/lyssna på bok och avnjuta en måltid med inspiration från boken. Denna gång utspelade sig boken till stor del i brittiska societeten under 1960-talet, därav denna meny. Vilken bok? Sista brevet från din älskade, av Jojo Moyes. Inspirationen till menyn hittades på olika brittiska och amerikanska sajter. […]
Nachos Bonanza
Restaurangkedjan “Texas Longhorn” serveras en Nachos-tallrik med kyckling, svarta bönor, ost, rödlök, gräslök m.m. Detta är en tolkning av denna härliga anrättning. Tyvärr var de svarta bönorna slut hemma (därav ej med på bilden), men jag lade ändå till dem i receptet. Börja med ostsåsen: Värm 1,5 dl vispgrädde så att den blir riktigt het […]
Filodegspaj med färskpotatis och dill
Filodegen penslades med brynt smör, otroligt gott! Vill du göra det lite enklare för dig så tänker jag att pajen blir lika god med vanlig pajdeg. Testa gärna båda varianterna! Ett riktigt fint inslag på vår- och sommarbuffén. Receptet kommer från “Mitt kök”. Koka 500 g färskpotatis så den nästan är klar. Häll av och […]
Strutsburgare med prästostcreme och karamelliserad lök
Alltså, stutskött! Så otroligt gott! Beskrivs som en blandning mellan fint nötkött och hjortkött. Vi körde ett säkert kort denna första gång, en saftig burgare som serverades med karamelliserad lök och en prästostcreme. Börja med prästostcremen: Ja, det går ju bra med annan smakrik ost – det behöver inte vara prästens ost 🙂 Blanda 75 g finriven […]
Köttfärsfylld squash/zucchini
Enkelt och väldigt gott! Perfekt att göra om du har köttfärssås kvar i kyl/frys. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram färdig köttfärssås till fyra personer, alternativt gör ny köttfärssås. Gör den gärna lite fastare än vanligt. Redan färdig köttfärssås behövs inte värmas upp, den blir varm i ugnen. Halvera 2-4 squash/zucchini, beroende på storlek, på längden. […]
Philly Cheese Steak Sandwich
Alltså håll-käften-gott! Maffig macka med buljong, kött, lök och ost. Det är nästan så man känner kranskärlen dra ihop sig runt hjärtat… Schysst med syrliga vinägerchips till! Originalreceptet hittade jag på kryddburken.se. Börja med att koka buljongen, det kan du gör dagen innan ifall du vill: 8 dl vatten, 2 tsk kinesisk soya, 1 tsk colloritsoya (den […]
Cheddardip
Ni vet cheddardippen man kan köpa på McDonald’s, Burger King etc.? Den är superenkel att göra själv! Receptet ger 4 dippskålar. Finriv 200 g cheddarost. Koka upp 1,5 dl vispgrädde och dra från värmen. Rör ner cheddarosten. Låt osten smälta under omrörning. Det kan vara så att du behöver sätta tillbaks kastrullen på den heta plattan, men sänk […]
Beer can burgers
Snacka om att jag är “sist på bollen” vad gäller denna rätt… Men jaja… Gott var det i alla fall 😉 Diska av en ölburk så den blir ren – eller ta ett dricksglas i motsvarande storlek. Krydda 500 g nötfärs med lite salt samt nymalen svartpeppar. Dela upp färsen i 6 högar, forma färsen efter nedre delen av ölburken/glaset. Linda 1-1,5 skivor bacon runt varje köttfärsburgare. […]
Tarte Flambée
Tarte Flambée, Frankrikes svar på pizza! Tunn botten med krämig ostfyllning – toppa med valfria tillbehör! Till denna rätt från Alsace avnjutes så klart ett gott vitt vin från regionen. Receptet kommer från Matmagasinet nummer 2/2019, och ger fyra små pizzor (3 portioner som huvudrätt, närmare 8 portioner som förrätt). Börja med degen: Blanda 5 dl vetemjöl, 1/2 […]