Frasiga potatiskroketter

Frasiga potatiskroketter

Jag är väldigt förtjust i de där frysta potatiskroketterna. men nu när jag vet att det är så här enkelt att göra egna kanske jag inte köper färdiga fler gånger 😉 Maken höftade lite när han gjorde dessa, så några exakta mått finns ej tyvärr. Du får gå på känsla 🙂

Skala och skär 700-800 g mjölig potatis i mindre bitar. Koka tillsammans med en vitlöksklyfta och salt. Häll av potatisen och låt den ånga av någon minut innan du pressar den med potatispress.

Tillsätt en rejäl näve riven ost (vi tog ICA:s mix cheddar/mozzarella), salt och nymalen svartpeppar. Om du vill kan du smaksätta ytterligare, beroende på råvaran du serverar till; chili eller örter är ju alltid gott!

Blanda snabbt ihop till ett fast mos. Forma sedan kroketterna, kanske något mindre än en pingisboll. Lägg kroketterna på en tallrik och ställ i kylen medan du städar undan och förbereder panering och fritering.

Dags för panering:

  • Skål 1: Ca 1 dl vetemjöl med lite salt och nymalen svartpeppar
  • Skål 2: 2 uppvispade ägg
  • Skål 3: Ströbröd (vanligt eller panko)

Doppa en boll i taget i skål 1, 2 och 3 och lägg sedan på en tallrik. Gör klart alla bollar medan oljan värms upp till friteringstemperatur, dvs. 180 grader. Jag drog inte fram fritösen utan nöjde mig med några centimeter rapsolja i botten av en gryta. Båda sätten funkar lika fint!

Fritera kroketterna i omgångar och låt rinna av på hushållspapper i en skål. Jag lade ett lock lite löst över skålen, så att kroketterna skulle hålla sig hyfsat varma fram till servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *