Tillbehör

Potatis- och jordärtskocksgratäng
Tillbehör

Potatis- och jordärtskocksgratäng

Klassisk potatisgratäng med höstlig smak av jordärtskocka. Underbart gott! Skala 700 g potatis (fast eller mjölig är en smaksak, beror på hur man gillar sin gratäng) samt 300 g jordärtskockor. Skär i tunna skivor. Skala och hacka 1 gul lök samt 1-2 vitlöksklyftor. Tips! Testa purjolök istället för gul lök. Smält lite smör i en […]

Friterad palsternacka
Tillbehör

Friterad palsternacka

Min nya last – friterade rotfrukter! Alltså, sååå gott till allting där du vill ha lite crisp! Skala palsternacka. Skär i tunna skivor och därefter i tunna stavar, tänk tändstickor. Detta kallas att skära “julienne”. Du kan även använda mandolinen. Hetta upp neutral olja i en liten kastrull. Fritera palsternackan i omgångar tills den är […]

Tillbehör

Rotfruktskaka

Var generös med smöret, då minskar du risken att kakan fastnar i stekpannan. Variera med de rotfrukter du har hemma, men låt hälften vara potatis. Skala ca 900 g rotfrukter, hälften bör vara potatis. Jag hade rotselleri och morot denna gång, men även palsternacka och persiljerot är gott i. Ta fram matberedaren och finriv rotfrukterna. […]

Rotfruktsterrin
Tillbehör

Rotfruktsterrin

Varvade, tunnskivade rotfrukter hålls samman av ägg, grädde och ost. Ja, du hör ju själv hur gott det låter! Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i nedre delen av ugnen. Smörj en ugnsform med smör. Jag tog en metallform med mått 20×20 cm, vilket blev perfekt för detta recept för fyra personer. En […]

Tillbehör

Variation på jordärtskocka

Jordärtskocka x 3 i kombination med timjan. Himmelskt! Börja med att mixa 0,5 dl olivolja tillsammans med 0,5 kruka färsk timjan och en nypa flingsalt till en härligt grön örtolja. Fortsätt med att skala 1 kg jordärtskockor, det räcker till 4 portioner. Skala även 2-3 potatisar av mjölig sort. Crème: Skär ca 450 g jordärtskockor […]

Potatisfondant
Tillbehör

Potatisfondant

Potatis och smör. Så enkelt och så gott! Sätt ugnen på 150 grader. Ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. Skala 4 bakpotatisar. Skär dem antingen i rundlar eller kvadrater. Tips! Den potatismängd du skär bort kan du med fördel spara till en annan middag, potatisbitarna håller bra i en skål med vatten i kylen. […]

Rotsellerimos med citron
Tillbehör

Rotsellerimos med citron

Rotselleri – en av mina favoritrotfrukter! Crème fraiche ger en lite friskare smak än smör och mjölk i moset. Skala 1 kg rotfrukter, ca hälften mjölig potatis och hälften rotselleri. Skär i mindre bitar. Koka potatis och rotselleri mjuk i saltat vatten. Häll av och låt ånga av någon minut.  Vispa/stöt ett mos med ca 2 dl crème fraiche (ta […]