Rösti brynt smör lingon

Rösti samt brynt smör med lingon

Brynt smör, det är få grejer som slår det! Dessa kolatoner! Att tillsätta några frysta lingon tog det till nästa dimension 🙂

Smält 100 g smör i en liten kastrull. Låt det småkoka så att det bryns, dvs. blir brunt och doftar ljuvligt av kola och nötighet. Tillsätt ca 1 dl frysta lingon. Ställ åt sidan till servering, värm ev. på något om så behövs. Enklare än enklast!

Till röstin kan du välja att använda enbart potatis eller olika rotfrukter. Jag tog ca 1/3 rotselleri och 2/3 fast potatis. Beräkna totalt 800 g rotfrukter till fyra personer. Skala och finriv rotfrukterna, smidigast är att ta fram matberedaren. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.

Hetta upp smör i en stekpanna och lägg ner en näve rotfrukter per rösti. Platta till ordentligt. Stek på medelhög värme tills röstin har fått fin färg och håller ihop, vänd då på den försiktigt. Upprepa tills rotfrukterna är slut. Jag lade rotfrukterna på en plåt och höll dem varma i ugnen på 75 grader. Lägg inte röstin på varandra, då fastnar de i varandra. Självklart är de godast helt nystekta, men det kan vara svårt att ha koll på fyra stekpannor samtidigt… Då får det bli varmhållning 🙂

Servera med kyckling eller kött, och självklart någon trevlig grönsak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *