Självklart väljer vi jätteräkor från godkända odlingar! Tina frysta jätteräkor, beräkna 10-15 räkor per person (ca 450 g). Koka ris till fyra personer. Rör ihop frityrsmeten: 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 0,5 tsk salt, 1 äggvita och 1,5 dl ljus öl. Lägg ner räkorna i frityrsmeten. Hetta upp neutral olja till 180 grader, i […]
Etikett: salladslök
Rostad majssalsa
Att hetta upp majsen och ge den lite yta gör verkligen att majsen kommer till sin rätta. Otroligt enkelt och gott tillbehör till fredagstacosen. Låt 200 g majs rinna av från konservburken (jag tog fryst, tinad majs). Grovhacka 2 tomater, finhacka 1/2-1 färsk chili och skär 2 salladslökar tjusigt på sniskan. Hetta upp en stekpanna […]
Blomkål- och broccolisallad med örtvinegrette
Jag har helt snöat in på rå blomkål och rå broccoli 🙂 Krispigt, fräscht och gott! Om du inte vill ha helt råa grönsaker kan du låta dem bada (ej koka) i hett vatten några minuter, så blir de lite snällare mot magen. Skölj och ansa 250 g broccoli och lika mycket blomkål (ca 1/2 huvud). Jag brukar även ta […]
Vietnamesiska sommarrullar
Upphovsmakaren till detta recept är Jennie Walldén, och originalreceptet hittar ni här. Vi fyllde våra rullar med handpillade räkor, buljongkokt kyckling, glasnudlar, sallad, alfagroddar, persilja, morot, gurka och salladslök. Så fräscht och gott – och lite starkt med den ena dipsåsen 🙂 De går enkelt att göra vegetariska/veganska om så önskas, välj fyllning som passar dig! […]
Texas Fried Rice
Ett jättegott tillbehör till både kött och kyckling, samt ett perfekt sätt att ta tillvara överblivet ris. Självklart går det lika bra med nykokt ris, om du inte har kvar sedan gårdagens middag. Två portioner ris blir lagom mängd för tre-fyra portioner stekt ris. Smaksättningen på riset är väldigt valfri – kör på det du gillar […]
Färskpotatisstomp
På sommaren saknar jag potatismos. Men som du kanske vet blir det snarare klister än mos om man försöker göra det på färskpotatis… Då är färskpotatisstomp väldigt trevligt! Skrubba och koka färskpotatis till fyra personer (ca 800 g). Medan potatisen kokar fortsätter du med det goda som ska smaksätta “stompet”: Skär 2 salladslökar i tunna skivor (eller finhacka motsvarande […]
Polkasallad
En krispig och färgglad sallad! Strimla och skölj valfri grönsallad, jag tog romansallad denna gång. Skölj och strimla gurka och salladslök. Skala polkabetor (råa) och skär dem lövtunna, gärna med hjälp av mandolin. Stapla skivorna på varandra och skär sedan i tändsticksstavar. Klart! 🙂 Vill du ha vinegrette till? Då föreslår jag en citronsmakande sådan: 1 msk pressad citron, 2 msk olivolja, salt […]
Sriracha-majonnäs
Alltid kul att variera sig med nya smaker till burgaren. Sriracha är en asiatisk chilisås som du hittar i de flesta livsmedelsbutikerna numera. Blanda 2 dl majonnäs med knappt 1 msk sriracha (ta mer om du vill ha hetare dressing). Strimla 2 salladslökar och pressa 1 vitlöksklyfta. Blanda ihop dressingen och smaka av med salt och svartpeppar. Receptet så här långt kommer från ICA. Men […]
Torsk med stekt gnocchi i citronsås med dill, parmesan och kapris
Receptet är hämtat från Allt om mat nummer 6/2016. Så himla gott! Sätt ugnen på 200 grader. Riv 25 g parmesanost fint. Ansa och strimla 3-4 salladslökar. Skölj och skiva 1 squash. Koka upp 2,5 dl mellan- eller vispgrädde, 1 fiskbuljongtärning och 1 msk pressad citron. Smaka av med salt och svartpeppar, tänk dock på att buljongtärningen ger mycket sälta. Tillsätt de vita strimlorna från salladslöken […]
Vietnamesisk fläskfärs med ris och sweet chili
Vietnamesiska smaker insvepta i krispiga salladsblad. Fräscht och gott! Receptet kommer från Leila Lindholm. Receptet ger 3-4 portioner. Finhacka 1 vitlöksklyfta samt 1 röd chili. Skiva 2 salladslökar tunt. Skölj salladsblad och låt torka. Koka basmati- eller jasminris till tre-fyra personer. Hetta upp lite neutral olja i stekpannan och stek 500 g fläskfärs. När färsen är smulig tillsätter du den finhackade vitlöken samt smaksätter färsen med 2 […]
Bahn mi
Smakrika köttbullar, picklade grönsaker, chilisås och varma baguetter. Visst låter det gott?! Receptet kommer från Allt om mat. Receptet ger 3-4 portioner. Börja med de picklade grönsakerna: Blanda en lag på 0,5 dl ättika (12 %), 1 dl strösocker och 1,5 dl vatten. Häll hälften av lagen i en annan skål. I skål nummer 1 lägger du ner 2 finstrimlade morötter och i […]