Etikett: salladslök

Sallad, Skaldjur

Friterade räkor med krispig blomkålssallad

Självklart väljer vi jätteräkor från godkända odlingar! Tina frysta jätteräkor, beräkna 10-15 räkor per person (ca 450 g). Koka ris till fyra personer. Rör ihop frityrsmeten: 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 0,5 tsk salt, 1 äggvita och 1,5 dl ljus öl. Lägg ner räkorna i frityrsmeten. Hetta upp neutral olja till 180 grader, i […]

Rostad majssalsa
Taco

Rostad majssalsa

Att hetta upp majsen och ge den lite yta gör verkligen att majsen kommer till sin rätta. Otroligt enkelt och gott tillbehör till fredagstacosen. Låt 200 g majs rinna av från konservburken (jag tog fryst, tinad majs). Grovhacka 2 tomater, finhacka 1/2-1 färsk chili och skär 2 salladslökar tjusigt på sniskan. Hetta upp en stekpanna […]

Blomkål- och broccolisallad med örtvinegrette
Sallad

Blomkål- och broccolisallad med örtvinegrette

Jag har helt snöat in på rå blomkål och rå broccoli 🙂 Krispigt, fräscht och gott! Om du inte vill ha helt råa grönsaker kan du låta dem bada (ej koka) i hett vatten några minuter, så blir de lite snällare mot magen. Skölj och ansa 250 g broccoli  och lika mycket blomkål (ca 1/2 huvud). Jag brukar även ta […]

Vietnamesiska sommarrullar
Fisk, Kyckling, Plock (antipasti, meze, tapas...), Skaldjur

Vietnamesiska sommarrullar

Upphovsmakaren till detta recept är Jennie Walldén, och originalreceptet hittar ni här. Vi fyllde våra rullar med handpillade räkor, buljongkokt kyckling, glasnudlar, sallad, alfagroddar, persilja, morot, gurka och salladslök. Så fräscht och gott – och lite starkt med den ena dipsåsen 🙂 De går enkelt att göra vegetariska/veganska om så önskas, välj fyllning som passar dig! […]

Texas Fried Rice
Tillbehör, Vegetariskt (lakto-ovo)

Texas Fried Rice

Ett jättegott tillbehör till både kött och kyckling, samt ett perfekt sätt att ta tillvara överblivet ris. Självklart går det lika bra med nykokt ris, om du inte har kvar sedan gårdagens middag. Två portioner ris blir lagom mängd för tre-fyra portioner stekt ris. Smaksättningen på riset är väldigt valfri – kör på det du gillar […]

Tillbehör

Färskpotatisstomp

På sommaren saknar jag potatismos. Men som du kanske vet blir det snarare klister än mos om man försöker göra det på färskpotatis… Då är färskpotatisstomp väldigt trevligt!  Skrubba och koka färskpotatis till fyra personer (ca 800 g). Medan potatisen kokar fortsätter du med det goda som ska smaksätta “stompet”: Skär 2 salladslökar i tunna skivor (eller finhacka motsvarande […]

Polkasallad
Sallad

Polkasallad

En krispig och färgglad sallad! Strimla och skölj valfri grönsallad, jag tog romansallad denna gång. Skölj och strimla gurka och salladslök. Skala polkabetor (råa) och skär dem lövtunna, gärna med hjälp av mandolin. Stapla skivorna på varandra och skär sedan i tändsticksstavar. Klart! 🙂 Vill du ha vinegrette till? Då föreslår jag en citronsmakande sådan: 1 msk pressad citron, 2 msk olivolja, salt […]

Sriracha-majonnäs
Hamburgare, Sås & Kryddsmör

Sriracha-majonnäs

Alltid kul att variera sig med nya smaker till burgaren. Sriracha är en asiatisk chilisås som du hittar i de flesta livsmedelsbutikerna numera. Blanda 2 dl majonnäs med knappt 1 msk sriracha (ta mer om du vill ha hetare dressing). Strimla 2 salladslökar och pressa 1 vitlöksklyfta. Blanda ihop dressingen och smaka av med salt och svartpeppar. Receptet så här långt kommer från ICA. Men […]

Torsk med stekt gnocchi i citronsås med dill, parmesan och kapris
Fisk, Sås & Kryddsmör

Torsk med stekt gnocchi i citronsås med dill, parmesan och kapris

Receptet är hämtat från Allt om mat nummer 6/2016. Så himla gott! Sätt ugnen på 200 grader. Riv 25 g parmesanost fint. Ansa och strimla 3-4 salladslökar. Skölj och skiva 1 squash. Koka upp 2,5 dl mellan- eller vispgrädde, 1 fiskbuljongtärning och 1 msk pressad citron. Smaka av med salt och svartpeppar, tänk dock på att buljongtärningen ger mycket sälta. Tillsätt de vita strimlorna från salladslöken […]