Lövbiff med oyster sauce och paprika

Väldigt gott och dessutom snabblagat! Receptet kommer från Matinspo, men vi lade till lite lime för syra och vatten för mer sås. Originalreceptet säger paprika – men jag tänker att även ex champinjoner och squash blir riktigt gott i. Du kan tillföra ännu mer smak med ingefära och mer chili.

Börja med såsen: Blanda 3 msk oyster sauce, 2 msk japansk soya, 1 msk kinesisk soya och 1 msk strösocker i en liten skål. Ställ åt sidan så länge.

Strimla 500 g lövbiff. Lägg köttet i en skål och rör ner 1 tsk japansk soya och 1 tsk kinesisk soya. Tillsätt därefter 2 msk majsstärkelse och 1 riven/pressad/finhackad vitlöksklyfta. Låt skålen stå framme på arbetsbänken medan du strimlar grönsakerna.

Sätt fyra portioner jasminris på kokning. Salta inte riset, då grytan har hög sälta pga soyan.

Skölj och strimla 2 paprikor (vi tog gul och röd). Om du har champinjoner eller squash tänker jag att det funkar fint i grytan! Skär även 1-2 salladslökar fint.

Hetta upp lite neutral olja i stekpannan och stek köttet på hög värme i 2-3 omgångar. Du vill få en yta på köttet, inte koka det. Lägg det stekta köttet i en skål och fräs sedan paprika (och ev andra grönsaker) i olja. När paprikan börjar mjukna lite tillsätter du 1 riven/pressad/finhackad vitlöksklyfta. Låt vitlöken fräsa utan att bli bränd. Tillsätt chili enligt tycke och smak (vi tog 1 tsk sambal oelek).

Blanda därefter ner köttet och häll över såsen du rörde ihop inledningsvis. Låt koka ett par minuter. Om du vill ha mer sås kan du tillsätta 0,75-1 dl vatten. Vi saknade syra i rätten och pressade därför i saften från 0,5 lime.

Servera grytan med jasminris och den strimlade salladslöken. Vi hade lite cashewnötter hemma, så de grovhackades och lades på toppen.