Jamie Olivers kokbok om Amerika är en ynnest att bläddra i, både vad gäller bilder, texter och recept. Detta recept kommer från boken, här halverat för att matcha fyra portioner. Välj själv om du vill ha chili i eller ej – kanske beror på hur stark chiligryta du har gjort 🙂 Skala och halvera 1 […]
På grillen/BBQ
Grillade grönsaker med varmt smör
Kul när experiment blir så lyckade! Grilla valfria grönsaker, varva på fat och ringla över smält smör. Enkelt och vackert! Smält smör (ca 50 g för fyra portioner). Smaksätt smöret på valfritt sätt. Jag botaniserade i kryddträdgården och valde rosmarin tillsammans med riven vitlök, salt och nymalen svartpeppar. Grilla valfria grönsaker. Jag tog skivad squash […]
Kebab över öppen eld
OK, det funkar så klart i vanlig grill eller i stek- eller grillpannan med! Receptet kommer från Zeinas Kitchen. En komplett måltid i bröd med goda grönsaker och hummus. Blanda 750 g nötfärs med 1 tsk sju kryddor (kryddmix), 1 dl finhackad persilja, 1 finhackad eller riven gul lök, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk chilipulver […]
Sliders x3
Kanske inte så mycket till recept – men inspiration att testa något annat än en 200 g-burgare med ketchup och ost. De små bröden hittade jag på Willy:s, märke Garant. Det är en 12-pack, perfekt för fyra vuxna. Hamburgarna gjorde vi små, 50-60 gram. Och du vet, är de små får man ta två (eller […]
Sticky Ribs med bourbon
Riktigt fina ribs – funkar utmärkt att köra i antingen grill eller ugn. Receptet hittade jag på amerikanska Errens Kitchen. Börja med att för hand dra av membranet på baksidan av två sidor med spareribs (smala revben). Sätt ugnen på 150 grader. Fortsätt med din kryddrub: 1 msk rökt paprikapulver 1 msk paprikapulver 1 tsk […]
Västeråsgurka med citron och ingefära
Klassisk västeråsgurka – men inte med dill och ättika! Ett försök att efterlikna den gurka som serveras på den skånska BBQ-restaurangen Holy Smoke. Väl värt ett besök om ni är i närheten av Kullahalvön (Höganäs). Gör en 1-2-3-lag med följande ingredienser: 1 del citronsaft 2 delar strösocker 3 delar vatten ett par skivor färsk ingefära […]
Elote – mexikansk majskolv
Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från ”Arla”. Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten. Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/rivna vitlöksklyftor. Smula 150 g vitost/fetaost fint i en skål, Blanda ner 0,5-1 tsk chiliflakes samt finrivet skal från 1 lime. Grilla eller stek majskolvarna. Pensla majskolvarna med smält smör och därefter med […]
Grillade morötter med smör och purjolök
Förkokta morötter som fick gosa ihop sig med smör, purjolök och salvia på grillen – sååå gott! Man behöver ju inte alltid äta potatis till den grillade köttbiten 😉 Ett tips är att leta efter en liten gjutjärnspanna på loppis, vi fyndade vår för 30 kr och den är perfekt för grillmiddagens tillbehör. Skölj, ansa […]
Grillat bröd
Jag var jätterädd för att brödet skulle fastna på grillgallret – men som du ser gick det galant att grilla det! Receptet hittade jag på ICA.se. Smula 15 g färsk jäst i en degbunke. Tillsätt 2,5 dl kallt vatten, 1 msk olivolja samt 1 tsk flingsalt. Rör tills jästen har lösts upp. Rör sedan ner ca 5 dl vetemjöl och blanda ihop till en deg. […]
Beer can burgers
Snacka om att jag är ”sist på bollen” vad gäller denna rätt… Men jaja… Gott var det i alla fall 😉 Diska av en ölburk så den blir ren – eller ta ett dricksglas i motsvarande storlek. Krydda 500 g nötfärs med lite salt samt nymalen svartpeppar. Dela upp färsen i 6 högar, forma färsen efter nedre delen av ölburken/glaset. Linda 1-1,5 skivor bacon runt varje köttfärsburgare. […]
Supersnabb BBQ-sås
En snabblagad BBQ-sås – mycket smak på kort tid! Tack ICA för receptet 🙂 Blanda alla ingredienser i en liten kastrull: 1 dl chilisås av ketchuptyp, 1 msk strösocker, 1 msk kinesisk soya, 0,5 dl äpplemos, 1 tsk liquid smoke, 0,5-1 msk dijonsenap samt 1 pressad/riven vitlöksklyfta. Låt koka upp och låt sedan svalna. Använd som glaze på det […]
Asiatisk kålsallad med grillad rotselleri
Jag har redan nämnt förträffligheten över Mette Løvboms kokbok ”Kålboken”, men jag hittar nya godingar hela tiden i den. En fräsch, vegansk kålsallad med grillad rotselleri. Inte ens maken saknade köttbiten till denna rätt! Det är en hel del ingredienser, men när allt väl är sköljt och skuret så går själva matlagningen faktiskt ganska fort. […]