Sticky Ribs med bourbon

Sticky Ribs med bourbon

Riktigt fina ribs – funkar utmärkt att köra i antingen grill eller ugn. Receptet hittade jag på amerikanska Errens Kitchen.

Börja med att för hand dra av membranet på baksidan av två sidor med spareribs (smala revben).

Sätt ugnen på 150 grader.

Fortsätt med din kryddrub:

  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk svartpeppar (jag kör malen från kvarn)
  • 1,5 msk råsocker eller muscovadosocker
  • 1 tsk salt

Gnid in revbenen med kryddorna. Lägg dem på en ugnsplåt och täck plåten med aluminiumfolie. Tillaga dem sedan i mitten av ugnen i 2-2,5 h. De ska bli ”off-the-bone-tender”, dvs. så att köttet faller lätt ifrån benen 🙂

Under slutet av tillagningstiden kokar du ihop glazen, ca 5 minuter på medelhög värme:

  • 2 dl ketchup
  • 3 msk soya (jag tog japansk, ville inte ha så kraftig soyasmak som kinesisk ger)
  • 1 msk balsamvinäger
  • 3-4 msk honung
  • 3-4 msk bourbon (whiskey funkar oxå)

Ta ut revbenen från ugnen. Här kan du välja att skära upp revbenen innan du lägger på glazen eller om du vill skära upp dem precis innan servering.

Höj ugnsvärmen till 200 grader.

Pensla glazen på undersidan av revbenen. Tillaga ca 10 minuter. Ta ut revbenen och pensla resten av glazen på ovansidan och tillaga på nytt 10 minuter.

Klart för servering!