Rotfruktskaka

Var generös med smöret, då minskar du risken att kakan fastnar i stekpannan. Variera med de rotfrukter du har hemma, men låt hälften vara potatis.

Skala ca 900 g rotfrukter, hälften bör vara potatis. Jag hade rotselleri och morot denna gång, men även palsternacka och persiljerot är gott i.

Ta fram matberedaren och finriv rotfrukterna. Lägg över rivet i en stor bunke, blanda med generöst med salt och nymalen svartpeppar.

Hetta upp ca 25 g smör i stekpannan. När smöret har tystnat trycker du ut de rivna rotfrukterna till en tjock platt kaka. Forma till kanterna, sänk värmen till medelvärme och lägg på ett stort lock över stekpannan.

Låt nu rotfruktskakan få fin färg, men tjuvkolla då och då försiktigt så att den inte blir bränd. Vicka då och då på pannan så att du ser att kakan inte har fastnat.

När kakan har fått fin färg är det dags för vändning. Känn runt om kakan med stekspaden, lossa försiktigt om kakan har fastnat någonstans. Lägg en stor tallrik över stekpannan och vänd upp och ner. Då hoppas vi att kakan lägger sig fin och hel på tallriken. Hetta upp ytterligare ca 25 g smör i pannan och låt sedan kakan försiktigt glida tillbaka i stekpannan.

Sänk nu värmen ytterligare, lägg på locket igen. Låt rotfruktskakan stekas försiktigt tills den är helt mjuk och tillagad, det tar ca 10 minuter.

Klart för servering! Skär i 4-6 tårtbitar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *