Etikett: vanilj

Saffranssockerbulle
Bullar, Jul

Saffranssockerbulle

Saffran + Sockerbulle = Himmelskt! Jag använder alltid Roy Fares recept på vete- och saffransdegar med fördeg. Här fylls bullarna med vaniljkräm och doppas i socker vid servering. Ja, du fattar ju hur goda de är! Det allra första du gör är att ta fram 150 g smör så att det blir rumstempererat.  Börja med […]

Sommarsemla
Dessert, Semla

Sommarsemla

Slät bulle fylld med vaniljkräm, skivade jordgubbar och vispad grädde. Detta blev årets midsommardessert istället för klassisk jordgubbstårta! Recept på luftiga och fina semlebullar hittar du här. Förbered vaniljkräm, antingen gör du egen (Googla fram något recept) eller så kör du pulvervarianten. Som du förstår av detta korta inlägg körde jag pulver 🙂 Men jag […]

Krämig citronpaj med vit chokladgrädde
Paj (dessert)

Krämig citronpaj med vit chokladgrädde

En underbart krämig citronpaj med lätt syra möter söt chokladgrädde. Älsk på den liksom! Pajen går utmärkt att servera utan chokladgrädde, så klart! Börja med chokladgrädden dagen innan servering: Hacka 200 g vit choklad. Lägg chokladen i en bunke du kan vispa i med elvisp, jag brukar ta en större glasskål. Hetta upp 3 dl […]

Vit kladdkaka med rabarber
Kladdkaka

Vit kladdkaka med rabarber

“Fridas bakblogg” – en favorit både i sociala medier och som blogg. Massa godsaker, den ena godare än den andra! Här serveras en söt, vit kladdkaka med syrlig rabarber på toppen. Underbar kombination! Sätt ugnen på 175 grader, gallret ska vara i mitten av ugnen. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, diameter 22 […]

Limepannacotta
Dessert

Limepannacotta

Pannacotta är enklare än enklast. Denna dessert slängde jag ihop på Valborgsaftons morgon innan jag gick till jobbet. Fem minuters jobb och maximal njutning! Till sommaren kommer jag göra den igen och då låta skuren mynta kröna verket. Lägg 1 gelatinblad i kallt vatten, ca 5 minuter. Hetta upp (inte koka) 3 dl vispgrädde, 3 […]

Vaniljbullar
Bullar

Vanilj- och kardemummabullar

Fridas bakblogg – en källa för inspiration som aldrig sinar! Detta var ett nytt sätt för mig att göra vetedeg; med kall mjölk och alla ingredienser ner i bunken på en gång. Strålande och saftigt resultat! Receptet ger 32 tjusiga bullar. Blanda alla ingredienser i bunken till din köksassistent. Om du planerar att veva denna […]

Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Saft & Sylt

Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj

Med syltsocker är det barsnligt enkelt att göra egen sylt. Och visst är hemgjord sylt godare än de stora märkenas som du hittar i butiken? Satsen ger ca 1 liter färdig sylt, villken du för hållbarhetens skulle bör fördela i mindre burkar. Det går ypperligt att använda frysta rabarber och jorgubbar om det inte är […]

Rabarberpaj med vaniljkräm
Paj (dessert)

Rabarberpaj med vaniljkräm

Paj och vaniljkräm i ett, perfekt när man ex. ska bjuda på kaka på jobbet! Eftersom man gör en kompott på rabarbern så funkar detta perfekt när man har rabarber i frysen. Receptet hittade jag på bloggen “Tessan bakar”. Jag hade bara kokmarsan hemma, i hennes originalrecept är det snabbmarsanpulver – se parenteser i mitt […]

Vaniljpannacotta med limemarinerade jordgubbar
Dessert

Vaniljpannacotta med limemarinerade jordgubbar

En klassiker – och dessutom makens favoritdessert 🙂 Börja med pannacottan: Lägg 2 gelatinblad i blöt i kallt vatten på ex. en tallrik. Låt ligga ca 5 minuter, så de mjuknar.  Hetta upp 3 dl vispgrädde (OBS! ej koka) tillsammans med 1/3 dl strösocker samt 1 msk vaniljsocker (om du vill lyxa till det tar du en urskrapad vaniljstång istället för vaniljsocker). När sockret har löst […]

Paj (dessert)

Vaniljsås

Glömde fotografera… Lånad bild från Eko food, tills jag har fixat egen bild 🙂 Receptet kommer från Mitt kök/Expressen och ger ca 6 portioner. Vispa ihop 1 dl strösocker med 4 äggulor i en bunke. Dela 1 vaniljstång på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg vaniljstången och kärnorna i en kastrull tillsammans med 2 dl mjölk och 2 dl vispgrädde. Låt koka upp. Tips! Om du inte […]