Nämen, oj så gott! Inte så lång hållbarhet pga smör i. Blir två små burkar, en till dig och en till en vän ❤️ Skala 3–4 äpplen (beroende på storlek). Kärna ur och skär i småbitar. Lägg äpplebitarna i en kastrull tillsammans med 1,5 dl vatten. Tillsätt vanilj i någon form; 1/2 urskrapad vaniljstång, 1 […]
Etikett: vanilj
Vispad smultronpannacotta
Smultronen växer så det knakar! Jag tänkte, det måste väl gå att baka med smultron? Internet svämmar inte precis över av smultronrecept, så jag experimenterade lite. Med mycket lyckat resultat! Jag valde att toppa en klassisk kladdkaka med den rosa, fluffiga krämen. Kan tänka mig att den blir ljuvlig i eller på en sommartårta också. […]
Kardemummapannacotta med rostad mandelmassa
Semla fast i pannacotta-format. Helt ljuvligt! Enkelt att göra till många dessutom. Receptet nedan ger fyra-sex portioner. Börja med kardemummapannacottan: Mortla eller mal 2 tsk kardemummakärnor (inte färdigmald!). Blanda 5 dl vispgrädde, 0,5 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker och den mortlade/malda kardemumman i en kastrull. Låt kardemumma grädden hettas upp. Det ska börja ryka om […]
Äpplecheesecake med havrebotten
Tack Brinken bakar för alla dina underbara recept! En seg havrebotten (havre är ju nyttigt!), äpplekompott, vaniljcheesecake samt salt kolapannacotta. Där tog jag dock en liten genväg jämfört med fru Brinks recept, då jag tog färdig kolasås på tub. Funkade finfint! Jag monterade alla lager på varandra i en sprinform, men nästa gång ska jag […]
Citronkladdkaka med blåbär och vit choklad
Glömde så klart att fotografera när moussetårtan var uppskuren… Men du får föreställa dig ett lager med citronkladdkaka, ett lager med blåbärspannacotta, ett lager med blåbärsmousse och allt detta omslutet av vit chokladmousse. Receptet kommer från bloggen ”Erikas fikastund”. Blåbärskomponenterna, ja till och med hela tårtan, kan göras klar i förväg och förvaras i frysen. […]
Glutenfri citronkladdkaka
När jag bjuder på fika på jobbet säkerställer jag alltid att de glutenintoleranta får samma fika som övriga. Och jag kan säga, att denna kladdkaka var gudomligt god! Receptet kommer från ”Erikas fikastund”. Enkelt att bara röra ihop ingredienserna i kastrullen med det smälta smöret! Smörj kanterna på en springform (20 cm diameter) med smör. […]
Citronkladdkaka
Citronkladdkaka i långpanna, toppad med vaniljgrädde. Ja, du hör ju själv hur gott det låter! 🙂 Smidigt att göra till många, då det blir ca 40 bitar. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en stor långpanna, dvs. en ugnsplåt med högre kanter. Smält 400 g smör, låt svalna. Finriv skalet och pressa saften […]
Saffranssockerbulle
Saffran + Sockerbulle = Himmelskt! Jag använder alltid Roy Fares recept på vete- och saffransdegar med fördeg. Här fylls bullarna med vaniljkräm och doppas i socker vid servering. Ja, du fattar ju hur goda de är! Det allra första du gör är att ta fram 150 g smör så att det blir rumstempererat. Börja med […]
Sommarsemla
Slät bulle fylld med vaniljkräm, skivade jordgubbar och vispad grädde. Detta blev årets midsommardessert istället för klassisk jordgubbstårta! Recept på luftiga och fina semlebullar hittar du här. Förbered vaniljkräm, antingen gör du egen (Googla fram något recept) eller så kör du pulvervarianten. Som du förstår av detta korta inlägg körde jag pulver 🙂 Men jag […]
Krämig citronpaj med vit chokladgrädde
En underbart krämig citronpaj med lätt syra möter söt chokladgrädde. Älsk på den liksom! Pajen går utmärkt att servera utan chokladgrädde, så klart! Börja med chokladgrädden dagen innan servering: Hacka 200 g vit choklad. Lägg chokladen i en bunke du kan vispa i med elvisp, jag brukar ta en större glasskål. Hetta upp 3 dl […]
Vit kladdkaka med rabarber
”Fridas bakblogg” – en favorit både i sociala medier och som blogg. Massa godsaker, den ena godare än den andra! Här serveras en söt, vit kladdkaka med syrlig rabarber på toppen. Underbar kombination! Sätt ugnen på 175 grader, gallret ska vara i mitten av ugnen. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, diameter 22 […]
Limepannacotta
Pannacotta är enklare än enklast. Denna dessert slängde jag ihop på Valborgsaftons morgon innan jag gick till jobbet. Fem minuters jobb och maximal njutning! Till sommaren kommer jag göra den igen och då låta skuren mynta kröna verket. Lägg 1 gelatinblad i kallt vatten, ca 5 minuter. Hetta upp (inte koka) 3 dl vispgrädde, 3 […]