Saffranssockerbulle

Saffranssockerbulle

Saffran + Sockerbulle = Himmelskt! Jag använder alltid Roy Fares recept på vete- och saffransdegar med fördeg. Här fylls bullarna med vaniljkräm och doppas i socker vid servering. Ja, du fattar ju hur goda de är!

Det allra första du gör är att ta fram 150 g smör så att det blir rumstempererat

Börja med att göra din vaniljkräm, där jag körde på Ekströms kok-marsan med 5 dl mjölk plus pulver och strösocker. Jag tog dock lite extra vaniljsocker, för att få de fina vaniljprickarna (ca 2 tsk). Gör gärna vaniljkrämen dagen innan så hinner den bli helt kall. Och du, självklart får du göra egen vaniljkräm om du hellre vill det 🙂

Dags att börja med saffrandegen: Värm 5 dl mjölk (gärna standardmjölk á 3 % fetthalt) tillsammans med 2 kuvert saffran ( => 1 gram) till ca 30 grader (alltså inte fingervarm). Smula under tiden 30 gram jäst (den röda, för söta degar) i bunken till din köksassistent. Häll den värmda saffransmjölken över jästen och rör runt tills jästen har löst sig. Tillsätt då 2 dl strösocker och 8 dl vetemjöl. Låt degen arbetas till en lös deg i ca 5 minuter i maskinen  (låg hastighet). Lägg en bakduk över bunken och låt degen vila under bakduk i 20 minuter.

Har det gått 20 minuter nu? Då är det dags att göra färdigt saffransdegen. Häll ner 5, 5 dl vetemjöl1 tsk salt samt 150 g rumsvarmt smör skuret i bitar. Köksassistenten får sedan arbeta degen 5-8 minuter, tills degen är blank och smidig, och släpper från degbunkens kanter.

Ta upp saffransdegen på lättmjölat bakbord, knåda den och dela den sedan i ca 25 bitar. Kavla ut degbitarna en efter en, fyll med ca 1 msk vaniljkräm och nyp ihop. Lägg med skarven neråt på plåtar med bakplåtspapper.

Låt nu bullarna jäsa under bakduk i 1,5-2 h. Det funkar med 1 h med om du har bråttom – men längre jästid gör att jästen får ge all sin kärlek och kraft till degen.

Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bullarna i mitten av ugnen tills de har fått lätt gyllene färg, men inte för mycket. Lyft lite på en bulle och kolla så att bottnen har fått fin färg. Låt bullarna svalna helt under bakdukar.

Nu har du ett viktigt val att göra: Äta direkt eller frysa in? Om du ska äta direkt är det bara att pensla med smält smör och doppa dem i strösocker. Men om de ska frysas är det bättre att vänta med smör och socker tills de ska avnjutas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *