Etikett: vitlök

Krämig citronrisoni
Pasta, Tillbehör

Krämig citronrisoni

Som ristotto, fast snabbare! Risoni är en risliknande pasta som du hittar i de flesta livsmedelsbutiker. Finhacka 1 liten gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Koka upp 8 dl vatten och låt 1 grönsaksbuljongtärning lösas upp i vattnet. Mät upp 250 g risoni i en skål. Hetta upp upp lite olivolja i botten av en gryta. […]

Fisk, Soppa

Moqueca – brasiliansk fiskgryta

Vilken god fiskgryta! Receptet hittade jag på Allt om mat:s hemsida. Kryddningen anpassades efter vad vi hade hemma. Vi spädde med lite vatten och serverade grytan som soppa istället. Annars serveras grytan med ris. Skär 400-500 g vit fiskfilé i tärningar. Finriv skalet från 1 lime, pressa även saften över fisken. Krydda med salt och […]

Salsicciapasta
Fläskkött, Korv, Pasta

Salsicciapasta

Färsk salsicciakorv = nästan kryddat och klart! Så smidigt och framför allt gott! Finhacka 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Ansa och skär 6-8 champinjoner i bitar. Snitta upp skinnet på 300 g färsk salsicciakorv. Hetta upp lite olivolja i stekpannan och stek korvfärsen. Jag brukar behålla den ganska grov, inte så fint fördelad som […]

Kräftskiva, Sås & Kryddsmör, Skaldjur, Soppa

Kräftfond

Kräftskiva => fond till två fisksoppor en annan dag! Skala och grovhacka 1 liten gul lök och 1 vitlöksklyfta. Hetta upp lite flytande smör i en stor gryta. Fräs 1 liter kräftskal tillsammans med lök och vitlök. Tillsätt 2 msk tomatpuré och låt fräsa några minuter. Rör därefter ner 2 msk vetemjöl. Tillsätt 0,5 dl […]

Butter Chicken
Kyckling, Vegetariskt (lakto-ovo)

Butter Chicken (eller Halloumi)

Butter Chicken är egentligen en gryta, men jag gjorde en anpassad version med såsen serverad bredvid hela kycklingfiléer. Ersätt gärna kycklingen med grillost/halloumi, så gott! Receptet på såsen är min version utifrån guldgruvan Zeinas Kitchen. Finhacka 1 stor gul lök och 2 vitlöksklyftor. Fräs detta i lite smör i en stekpanna och tillsätt sedan kryddor: […]

Sås & Kryddsmör

Bästa vitlökssåsen

Såg ett tips i en Facebook-grupp om att värma den pressade/rivna vitlöken med lite smör för att få en rundare vitlökssmak på den kalla såsen. Blev stor skillnad kan jag säga! Det tipset tackar jag för och härmed förs det vidare till dig 🙂 Finriv eller pressa 1 stor vitlöksklyfta i en skål. Tillsätt en […]

Grillade grönsaker med varmt smör
Buffé, På grillen/BBQ, Tillbehör, Vegetariskt (lakto-ovo)

Grillade grönsaker med varmt smör

Kul när experiment blir så lyckade! Grilla valfria grönsaker, varva på fat och ringla över smält smör. Enkelt och vackert! Smält smör (ca 50 g för fyra portioner). Smaksätt smöret på valfritt sätt. Jag botaniserade i kryddträdgården och valde rosmarin tillsammans med riven vitlök, salt och nymalen svartpeppar. Grilla valfria grönsaker. Jag tog skivad squash […]

Färsbiff med mozzarella och gnocchi
Köttfärs

Färsbiff med mozzarella och gnocchi

En stor färsbiff med smält mozzarella på toppen, i en liten pöl med tomatsås. Yummie! Börja med tomatsåsen. Här har jag inget riktigt recept, men detta hade vi (nog…) i: 1 finhackad gul lök, stektes lätt i en skvätt olivolja 2 rivna vitlöksklyftor, stektes lätt i en skvätt olivolja 500 g krossade tomater en skvätt […]

Söt och klibbig fläskfärs med savoykål
Allmänt

Söt och klibbig fläskfärs med savoykål

Åh, så gott detta blev! Lime, ingefära, ostronsås och honung. Mmmmm! Och dessutom snabblagat, kan det bli bättre en vardag? Skala och skiva 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor tunt. Fräs 500 g fläskfärs i lite neutral olja i en stor stekpanna. Smula färsen grovt. När färsen börjar få färg tillsätter du lök och vitlök. […]

Torskfilé med gnocchi och rödbetor
Fisk

Torskfilé med gnocchi och rödbetor

Torsk, rödbetor och fetaost – en fin kombination, eller hur? Börja med fetaostsåsen: Mosa samman 1 paket fetaost med 2 dl crème fraiche, 2 msk majonnäs, 1 finriven vitlöksklyfta och lite honung. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Plasta skålen och ställ i kylen fram till servering. Gör gärna såsen dagen innan. Ju längre […]