Butter Chicken

Butter Chicken (eller Halloumi)

Butter Chicken är egentligen en gryta, men jag gjorde en anpassad version med såsen serverad bredvid hela kycklingfiléer. Ersätt gärna kycklingen med grillost/halloumi, så gott! Receptet på såsen är min version utifrån guldgruvan Zeinas Kitchen.

Finhacka 1 stor gul lök och 2 vitlöksklyftor. Fräs detta i lite smör i en stekpanna och tillsätt sedan kryddor:

  • Chili utifrån egen smak (färsk, fryst, sambal oelek – ta det du har hemma!)
  • Finriven ingefära (tumstor bit)
  • 0,5 tsk kardemumma (malen eller mortlad)
  • 0,5 tsk kanel
  • 1-2 tsk spiskummin
  • 1-2 tsk chilipulver

Låt kryddorna fräsa med löken en liten stund, så att smakerna utvecklas. Tillsätt sedan 400 g (fin)krossade tomater, 3 dl vatten samt 2 dl grädde (mellan- eller vispgrädde). Låt såsen småputtra ca 15 minuter och smaka sedan av med salt, nymalen svartpeppar och strösocker. Såsen ska vara ganska söt.

Kyckling: Stek bitar av kyckling och låt koka med såsen den kvarten som anges ovan.

Grillost/halloumi: Stek osten och blanda ner i den färdigkokta såsen.

När du närmar dig servering tillsätter du 50 g rumsvarmt smör, skuret i tärningar.

Serveras med basmatiris och/eller naanbröd (eller Libabröd, även om det inte är autentiskt :))

Grillost med rostade solros- och pumpafrön på toppen