Godis

Rocky Road Cashew
Godis, Jul, Påsk

Rocky Road Cashew

Klassisk Rocky Road Fudge görs med jordnötter. Men nu har jag gått och blivit allergisk mot de där små salta godbitarna… Som tur är tål jag cashewnötter! Smält 200 g mjölkchoklad och 200 g mörk choklad (ca 55 % kakaohalt) tillsammans med 1 burk sötad, kondenserad mjölk och 25 g smör över vattenbad. Rör ner 2 tsk vaniljsocker (smeten tjocknar då något). Ta skålen från […]

Pollykola
Godis, Jul, Påsk

Pollykola

Polly med sin karaktäristiska smak möter ljuvlig chokladkola. Mmmmm! Smält 50 g smör i en tjockbottnad gryta. Tillsätt sedan 3 dl strösocker, 3 dl vispgrädde, 1,5 dl sirap och 2 msk kakao. Låt sedan detta småkoka tills smeten når 125 grader, använd en termometer. Ta grytan från plattan och rör ner 0,5 tsk ättikssprit (12 […]

Saffransfudge
Godis, Jul

Saffransfudge

När det vankas julgodis kollar jag gärna in “Jennys matblogg”. Kan det bli mer juligt än saffransfudge? Blanda 2,5 dl vispgrädde, 3 dl strösocker och 3 msk sirap i en gryta med tjock botten. Låt koka tills det når en temperatur av 120 grader, använd termometer. Medan smeten kokar hinner du hacka 150 g vit […]

Godis, Jul, Påsk

Cornflakeskakor

Ställ ut 10-12 pappersformar på en bricka.  Smält 100 g smör i en tjockbottnad gryta. Tillsätt 1 dl strösocker, 0,5 dl sirap och 2-3 msk kakao. Låt smeten småkoka 3-4 minuter, tills en härlig chokladkolasmet har bildats.  Tag grytan från värmen och rör ner 4-5 dl cornflakes. Om du vill kan du även ha russin och/eller kokos i.  Fördela smeten i pappersformarna. Kakorna förvaras i kylen. 

Blåbärsfudge
Godis, Jul, Påsk

Blåbärsfudge

Gudomligt god fudge! Nu har jag testat med jordgubbar, hallon  och blåbär. Sååå goda! Funderar redan på vilka mer bär som kan användas… Hjortron, lingon… Yummie! Hetta upp 125 g frysta blåbär (eller ta färska om du hellre vill det) i en liten kastrull. Mixa dem till en slät kräm med stavmixer. Om du använder en stavmixer gjord av plast så […]

Hallonfudge
Godis, Jul, Påsk

Hallonfudge

Jennys matblogg – en blogg fylld med godsaker! Förra julen testade jag originalrecpetet med jordgubbar – gott! I år testade jag att byta till hallon – kan man tänka sig, också gott!  Hetta upp 125 g frysta hallon i en liten kastrull. Passera dem sedan genom en finmaskig sil så du slipper de jobbiga kärnorna.   Häll 3 dl vispgrädde, 4 dl strösocker, 4 […]

Knäck
Godis, Jul

Klassisk knäck

Jag brukar göra knäckkola  i stor form, då de där små formarna och en stelnande smet brukar fresta mitt humör… Men “nyheten” knäcktratt är helt fantastisk! Du hittar den i välsorterade mataffärer samt köksbutiker, det finns olika märken hos återförsäljarna. Jag gör min knäck enligt det klassiska receptet: 2 + 2+ 2 Blanda ingredienserna i en tjockbottnad, stor […]

Ischoklad
Godis, Jul

Ischoklad

Nä, ischoklad är ingen favorit i vårt hem. Jag förstår inte varför man ska ta god choklad och göra den “mindre god” genom att tillsätta kokosfett? Men eftersom bilden är tagen och ischoklad är en favorit hos många får väl receptet hamna på bloggen ändå. Och formarna är ju snygga! Hihi! Sätt ca 50 ischokladformar på en […]

Jordgubbsfudge
Godis, Jul, Påsk

Jordgubbsfudge

Jennys matblogg – en blogg fylld med godsaker! Som denna fruktiga jordgubbsfudge! Till skillnad från Jenny valde jag dock att mixa mina jordgubbar för att få dem finfördelade i fudgen. Jag har även testat med hallon och blåbär, yummie! Tina 125 g frysta jordgubbar (eller ta färska om du hellre vill det). Mixa dem till en slät kräm […]

Lakritsfudge
Godis, Jul, Påsk

Lakritsfudge

Maken älskar lakrits, me not so much! Men ibland får man väl var snäll… I denna lakritsfudge gömmer sig Kick (fd. Käck). Mycket god fudge, enligt maken! Häll alla ingredienser i en stor, tjockbottnad gryta: 1,5 dl vispgrädde, 3 dl strösocker, 50 g smör, 2 msk ljus sirap samt 6-8 st Kick-godisar (fd. Käck).  Låt smeten småkoka på mellanvärme i 7-8 minuter, […]