Blåbärsfudge

Blåbärsfudge

Gudomligt god fudge! Nu har jag testat med jordgubbarhallon  och blåbär. Sååå goda! Funderar redan på vilka mer bär som kan användas… Hjortron, lingon… Yummie!

Hetta upp 125 g frysta blåbär (eller ta färska om du hellre vill det) i en liten kastrull. Mixa dem till en slät kräm med stavmixer. Om du använder en stavmixer gjord av plast så ber jag om ursäkt, den kommer bli missfärgad… 

Häll 3 dl vispgrädde4 dl strösocker4 msk ljus sirap, de mixade blåbären samt 50 g smör i en stor gryta med tjock botten. 

Låt detta koka på mellanhög värme under omrörning, tills smeten når en temperatur på 120 grader (det tog ca 30 min för mig). 

Medan fudgesmeten kokar hinner du grovhacka 100 g vit choklad.

Visar termometern 120 grader nu? Då är det dags att ta grytan från spisplattan och röra ner den hackade vita chokladen. Häll sedan upp i en bakplåtspapperklädd form (ca 20×20 cm). 

Låt svalna i rumstemperatur innan du sätter in formen i kylskåpet. Låt stå där minst 4-5 h, så den är helt kall. Skär sedan i bitar, jag fick ut ca 70 bitar i lagom storlek enligt mitt tycke. 

Tips! För att få så raka kanter använder jag en degskrapa i metall:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *