Etikett: balsamvinäger

Färsbiff med mozzarella och gnocchi
Köttfärs

Färsbiff med mozzarella och gnocchi

En stor färsbiff med smält mozzarella på toppen, i en liten pöl med tomatsås. Yummie! Börja med tomatsåsen. Här har jag inget riktigt recept, men detta hade vi (nog…) i: 1 finhackad gul lök, stektes lätt i en skvätt olivolja 2 rivna vitlöksklyftor, stektes lätt i en skvätt olivolja 500 g krossade tomater en skvätt […]

Schnitzel, savoykål, bacon, dill
Fläskkött, Sås & Kryddsmör, Tillbehör

Frasig schnitzel med savoykål, bacon och dill

På S:t Eriksplan finns en restaurang vid namn Portal. När man saknar huvudstadens restaurangutbud får man göra det bästa av situationen – och försöka återskapa recepten hemma. Servera med hasselbackspotatis, om du vill. Dubbelpanera 4-8 tunna färskschnitzlar: Vetemjöl kryddat med salt och nymalen svartpeppar Uppvispat ägg Ströbröd Stek schnitzlarna i omgångar i rikligt med smör. […]

Vårsallad
Buffé, Sallad, Tillbehör, Vegetariskt (lakto-ovo)

Vårsallad

En underbar tager-vad-man-haver-sallad med en balsamvinägervinegrette! En sallad på våren, när färskpotatis och jordgubbar börjar synas i butikshyllorna men när frysta grönsaker ger mer färg än färska. Koka 400 g färskpotatis, låt svalna. Tina 100 g frysta ärtor, eller ta hälften ärtor och hälften edamamebönor. Skär 100 g färska jordgubbar i bitar. Lägg ut salladsblad […]

Sticky Ribs med bourbon
Fläskkött, På grillen/BBQ

Sticky Ribs med bourbon

Riktigt fina ribs – funkar utmärkt att köra i antingen grill eller ugn. Receptet hittade jag på amerikanska Errens Kitchen. Börja med att för hand dra av membranet på baksidan av två sidor med spareribs (smala revben). Sätt ugnen på 150 grader. Fortsätt med din kryddrub: 1 msk rökt paprikapulver 1 msk paprikapulver 1 tsk […]

Balsamvinägersås
Sås & Kryddsmör

Balsamvinägersås

En mustig sås, ett trevligt alternativt till den klassiska rödvinssåsen! Såsen passar bra till både kyckling, fläskkött och nötkött. Börja med en reduktion: Skala och finhacka 1 liten gul lök eller schalottenlök. Låt löken fräsa och bli mjuk i en liten klick smör i en gryta. Tillsätt 1 msk socker och låt sockret karamelliseras tillsammans […]

Köttbullar i smaskig tomatsås
Köttfärs, Pasta

Köttbullar i smaskig tomatsås

Saftiga köttbullar serverade i en basilika- och vindoftande tomatsås. Viva Italia! Börja med köttbullarna: Blanda 3/4 dl tomatjuice (från krossade tomater som du ska använda till tomatsåsen) med 2 msk ströbröd. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Låt svälla ca 5 minuter. Rör sedan ner 500 g blandfärs, 1/2 finhackad gul lök och 1 finhackad vitlöksklyfta. Blanda snabbt samman köttbullssmeten och forma sedan ca 25 köttbullar. […]

Lökkompott till hamburgare
Hamburgare

Lökkompott till hamburgare

Jag älskar min man – och jag älskar hans lökkompott till hamburgare!   Skala och skiva 2 gula lökar.  Smält lite smör i en kastrull och fräs löken mjuk. Krydda med salt, nymalen svartpeppar, lite torkad timjan och lite råsocker. Tillsätt en skvätt vatten, lite vit balsamvinäger och lite kalvfond.  Låt småputtra tills vätskan har kokat bort och det har bildats en len lökkompott. Detta tar typ 20-25 […]

Blomkål- och broccolisallad med örtvinegrette
Sallad

Blomkål- och broccolisallad med örtvinegrette

Jag har helt snöat in på rå blomkål och rå broccoli 🙂 Krispigt, fräscht och gott! Om du inte vill ha helt råa grönsaker kan du låta dem bada (ej koka) i hett vatten några minuter, så blir de lite snällare mot magen. Skölj och ansa 250 g broccoli  och lika mycket blomkål (ca 1/2 huvud). Jag brukar även ta […]

Bönsallad med örtvinegrette
Sallad, Vegetariskt (lakto-ovo)

Bönsallad med örtvinegrette

Ett proteinrikt tillbehör, som avnjöts till en bit saftig kyckling.  Blanda valfria bönor (vi hade edamame och cannellini) med valfria grönsaker (som du ser på bilden hade vi babyspenat och coctailtomater). Edamame hittar du i frysdisken på ex. ICA, bara låt dem tina i kylskåpet över natten. Rör ihop en enkel örtdressing: 1 msk vit balsamvinäger, 2 msk olivolja samt lite frysta provensalska örter. […]

Kryddsmör med rosmarin, balsamvinäger och rödlök
Sås & Kryddsmör

Kryddsmör med rosmarin, balsamvinäger och rödlök

Ett av mina favorit-kryddsmör, som maken gör med bravur! Satsen ger ca 8 portioner. Finhacka 1 rödlök och 1 stor kvist färsk rosmarin (torkad funkar, men färsk är godast). Fräs detta i en klick smör i en liten kastrull tills löken är mjuk men inte har fått färg. Krydda med salt och malen svartpeppar. Tillsätt avslutningsvis 1 msk balsamvinäger och glacera löken med detta. Maken tog […]

Pastasallad med parmesanost
Buffé, Sallad

Pastasallad med parmesanost

En pastasallad med smaker från Medelhavet. Gott! (10 portioner) Koka 500 g pasta, ex. fusilli eller farfalle. Häll av pastan och spola den med kallvatten så den kyls ner snabbt. Blanda en vinegrette på 0,5 dl vit balsamvinäger och 1 dl olivolja. Smaksätt vinegretten med honung, salt och nymalen svartpeppar. Blanda pastan med vinegretten i serveringsskålen. Strimla 0,5 burk soltorkade […]