Balsamvinägersås

Balsamvinägersås

En mustig sås, ett trevligt alternativt till den klassiska rödvinssåsen! Såsen passar bra till både kyckling, fläskkött och nötkött.

Börja med en reduktion: Skala och finhacka 1 liten gul lök eller schalottenlök. Låt löken fräsa och bli mjuk i en liten klick smör i en gryta. Tillsätt 1 msk socker och låt sockret karamelliseras tillsammans med löken. Häll över 2,5 dl vatten, 0,75 dl balsamvinäger (mörk), 2 msk kalvfond och 1,5 msk kinesisk soya.

Låt nu detta småkoka ca 10 minuter, vätskan kommer reduceras något.

Sila ner vätskan i en ny gryta. Löken kan du slänga, den har gjort sitt nu.

Koka upp såsen på nytt och red av den med maizena. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Avluta med att röra ner en klick smör i såsen, för att ge såsen en fin blankhet.