Etikett: solrosfrön

Scones i airfryer
Airfryer, Bröd (utan jäst), Frukost & Brunch

Scones i airfryer

Jag har blivit med airfryer. Ja, kanske lite sen på bollen… Men så nöjd! Jag köpte en Cosori Premium (5,5 liter) efter att ha läst olika test på nätet. Helgfrukostarna förgylls nu av scones av olika slag, härligt! Detta är samma recept som tidigare här på bloggen, men gräddningen är således annorlunda. Blanda de torra […]

Vårsallad
Buffé, Sallad, Tillbehör, Vegetariskt (lakto-ovo)

Vårsallad

En underbar tager-vad-man-haver-sallad med en balsamvinägervinegrette! En sallad på våren, när färskpotatis och jordgubbar börjar synas i butikshyllorna men när frysta grönsaker ger mer färg än färska. Koka 400 g färskpotatis, låt svalna. Tina 100 g frysta ärtor, eller ta hälften ärtor och hälften edamamebönor. Skär 100 g färska jordgubbar i bitar. Lägg ut salladsblad […]

Hemgjord, knaprig müsli
Frukost & Brunch

Hemgjord, knaprig müsli

Såå gott med hemgjord müsli! Man kontrollerar själv vad som läggs i, vilket är perfekt för oss som är nötallergiker. Här kommer ett basrecept som du kan variera i oändlighet med ex. kokos och torkade frukter (och ja, nötter om du så vill). Jag följer min mammas råd och kör länge på lägre temperatur, dvs. […]

Asiatisk kålsallad med grillad rotselleri
På grillen/BBQ, Sallad, Vegetariskt (lakto-ovo)

Asiatisk kålsallad med grillad rotselleri

Jag har redan nämnt förträffligheten över Mette Løvboms kokbok “Kålboken”, men jag hittar nya godingar hela tiden i den. En fräsch, vegansk kålsallad med grillad rotselleri. Inte ens maken saknade köttbiten till denna rätt! Det är en hel del ingredienser, men när allt väl är sköljt och skuret så går själva matlagningen faktiskt ganska fort. […]

Rödkålssallad
Jul, Sallad

Rödkålssallad med vit balsamvinäger och solrosfrön

Julbord 2018! På min “lott” föll bl a sallader. Två fräscha sallader hittades via Google-sökning. Denna rödkålssallad hittade jag på ICA:s hemsida. Receptet nedan ger 6-10 bufféportioner, beroende på hur man fördelar kaloriintaget vid julbordet. Hihi! Grönkålssalladen hittar du här.  Strimla 1 litet rödkålshuvud tunt (ca 1 kg). Lägg i en serveringsskål.  Torrosta 1 dl solroskärnor i en het stekpanna. […]

Glutenfria havrekakor
Småkaka/Snitt

Glutenfria havrekakor

Glutenfria om man tål havregryn, alltså (det finns även s.k ren havre att köpa). Dessa kakor bakas på sådant man ofta har hemma, och ger riktigt goda havrekakor/havreflarn! Receptet hittade jag på Kokaihop.se men hoppade över momentet att ringla smält choklad över. De blev uppskattade av personalen på sonens förskola 🙂 Rör 125 g rumsvarmt smör och 1 dl strösocker poröst.  […]

Grön sallad med edamamebönor och solrosfrön
Sallad

Grön sallad med edamamebönor och solrosfrön

En enkel sallad med olika textur, och den är nästan för nyttig 🙂 Ett trevligt inslag på vårbuffén, där den ger 4-6 portioner.  Tina 1 ask frysta edamamebönor á 250 g (finns i frysdisken på ex. ICA och Willy:s). Låt dem rinna av på hushållspapper. Rosta 0,5 dl solrosfrön i en torr, het stekpanna. Skölj och skiva 10-12 rädisor tunt. Mixa […]

Snabba havregrynsfrallor
Bröd (utan jäst), Frukost & Brunch

Snabba havregrynsfrallor

Ett tu tre – så var frukostbrödet klart 🙂 Sätt ugnen på 250 grader.  Blanda 4 dl vetemjöl, 1,5 dl havregryn och 0,5 dl solrosfrön eller pumpafrön i en bunke. Tillsätt sedan 0,5 tsk salt, 2 tsk bakpulver, 2 msk rapsolja och 2,5 dl mjölk. Blanda snabbt ihop till en lite kladdig deg.  Lägg bakplåtspapper på en plåt. Klicka ut degen i 6 högar. Grädda bröden i […]

Solrosmassa
Dessert, Semla

Mandelfri “mandelmassa” (solrosmassa)

Min goda vän är allergisk mot mandel. Genom en Google-sökning hamnade jag på ICA:s hemsida, som visade ett recept på “mandelmassa” gjord av solrosfrön. Ett mycket bra substitut måste jag säga, speciellt i dessa hallonsemlor där hallonen ger extra smak till semlan. Receptet på mina hallonsemlor hittar du här.   Lägg 1 dl solrosfrön, 1 dl florsocker, 0,5 tsk vaniljsocker och 2 […]