Glutenfria om man tål havregryn, alltså (det finns även s.k ren havre att köpa). Dessa kakor bakas på sådant man ofta har hemma, och ger riktigt goda havrekakor/havreflarn! Receptet hittade jag på Kokaihop.se men hoppade över momentet att ringla smält choklad över. De blev uppskattade av personalen på sonens förskola 🙂
Rör 125 g rumsvarmt smör och 1 dl strösocker poröst.
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål: 0,5 dl mixade/malda solroskärnor, 0,75 dl maizena majsmjöl (inte redningen alltså), 3 dl havregryn, 1 tsk hjorthornssalt och 1,5 msk vaniljsocker.
Blanda snabbt ner de torra ingredienserna i smör/socker-blandningen.
Lägg bakplåtspapper på två-tre plåtar och sätt ugnen på 175 grader.
Dela upp degen i 24-30 bitar, rulla bollar och fördela dem på plåtarna. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 10-12 minuter, tills de kakorna/flarnen fått fin färg. Tänk på att de flyter ut rätt mycket, jag tycker 12 st/plåt blir bra.
Låt kakorna svalna på plåten innan du lägger över dem på galler för att kallna helt. Förvaras med fördel i metallburk för att behålla sin knaprighet.