Vi hade kycklingfilé över från helgmiddagen, perfekt att omvandla detta till en gräddig gratäng!
Sätt ugnen på 200 grader (gärna varmluft).
Dela 3-4 tillagade kycklingfiléer i bitar. Om du inte har tillagad kyckling så tar du motsvarande mängd rå kyckling som du delar i bitar och steker i en klick smör. Salt och peppar på, så klart!
Dela 1 gul eller grön squash på längden och skiva den sedan i ca 7 mm tjocka halvmånar. Fräs squashen i omgångar i lite olivolja, tills den får fin färg men utan att bli alltför mjuk.
Lägg den frästa squashen i en gratängform och lägg sedan kycklingbitarna över (kycklingen är då antingen kall eller nystekt).
Hacka 1 stor vitlöksklyfta och låt mjukna i lite olivolja i stekpannan. Akta så den inte bränns! Häll 3 dl vispgrädde och låt koka upp. Krydda med valfri ört, jag tog färsk oregano, samt salt och nymalen svartpeppar.
Häll gräddsåsen över kyckling och squash i gratängformen. Toppa med lite riven ost.
Gratinera sedan i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills osten har smält och fått fin färg.
Medan gratängen är i ugnen knapersteker du 1 paket bacon (140 g) som sedan strösslas över den färdiga gratängen.
Jag serverade buljongkokt blomkålsris och egenodlade cocktailtomater till 🙂