Etikett: jordgubbar

Midsommardessert
Dessert

Midsommardessert: Kardemummadröm, vispad fläderpannacotta och korall

Som en sommardag på en sked! Ljuvligt! Receptet på kardemummadrömmarna och korallerna kommer från “Brinken bakar”. Att göra koraller var betydligt mycket enklare än jag trodde, så det kommer jag definitivt göra igen med olika färger. Så vackra! Receptet nedan ger 10 portioner, med extra drömmar över. Kardemummadrömmar (20-25 st): Stöt 2 tsk hel kardemumma […]

Vårsallad
Buffé, Sallad, Tillbehör, Vegetariskt (lakto-ovo)

Vårsallad

En underbar tager-vad-man-haver-sallad med en balsamvinägervinegrette! En sallad på våren, när färskpotatis och jordgubbar börjar synas i butikshyllorna men när frysta grönsaker ger mer färg än färska. Koka 400 g färskpotatis, låt svalna. Tina 100 g frysta ärtor, eller ta hälften ärtor och hälften edamamebönor. Skär 100 g färska jordgubbar i bitar. Lägg ut salladsblad […]

Sommarsemla
Dessert, Semla

Sommarsemla

Slät bulle fylld med vaniljkräm, skivade jordgubbar och vispad grädde. Detta blev årets midsommardessert istället för klassisk jordgubbstårta! Recept på luftiga och fina semlebullar hittar du här. Förbered vaniljkräm, antingen gör du egen (Googla fram något recept) eller så kör du pulvervarianten. Som du förstår av detta korta inlägg körde jag pulver 🙂 Men jag […]

Passionsfruktscheesecake med citronmelissmarinerade jordgubbar
Cheesecake

Passionsfruktscheesecake med citronmelissmarinerade jordgubbar

Passionsfruktscheesecake – det var ett långt ord! Citronmelissmarinerade jordgubbar innehåller också ett långt ord. Själva kakan innehåller mycket kärlek 🙂  Börja med kexbotten: Mixa 200 g Digestive-kex till smulor. Tillsätt 100 g smält smör och kör till en smulig massa. Jag tycker det ser ut som våt sand när det är klart. Tryck ut kexsmulorna i botten av en form […]

Rabarber- och jordgubbspaj i portionsglas
Dessert, Paj (dessert)

Rabarber- och jordgubbspaj i portionsglas

Rabarber och jordgubbar i en härlig kompott. Len vaniljglass och krispig smuldeg. Enkelt och lite annorlunda sätt att servera smulpaj! Börja med kompotten:500 g rabarber och ca 150 g jordgubbar läggs i en kastrull och får koka upp. Här funkar det ypperligt med fryst frukt och bär. Tillsätt strösocker efter behov, jag tog ca 0,75 dl, samt 1 msk vaniljsocker. Låt […]

Sommarsnaps
Dryck, Midsommar

Sommarsnaps

En snaps med smak av sommar! Receptet hittade jag i lokaltidningen Smålandsposten. Jordgubb, citron och rosmarin är en fin kombo! Farligt god snaps…  Kvarta 3 jordgubbar. Skär skalet från 1/2 citron med potatisskalare, använd helst ekologisk citron. Plocka en liten kvist färsk rosmarin. Lägg dessa tre smaksättare i en glasburk och häll över 35 cl vodka/brännvin. Låt stå i kylen […]

Himmelskt god jordgubbssaft
Saft & Sylt

Himmelskt god jordgubbssaft

Enkel jordgubbssaft – men ack så god! Satsen ger drygt 1 liter koncentrerad saft, som spädes 1+4 vid servering.  Skölj och ansa 2 liter jorgubbar (ca 1 kg). Skär i bitar och lägg i en gryta tillsammans med 4 dl kallt vatten. Låt koka upp och sedan koka ca 10 minuter. Medan bären kokar mosar du dem […]

Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Saft & Sylt

Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj

Med syltsocker är det barsnligt enkelt att göra egen sylt. Och visst är hemgjord sylt godare än de stora märkenas som du hittar i butiken? Satsen ger ca 1 liter färdig sylt, villken du för hållbarhetens skulle bör fördela i mindre burkar. Det går ypperligt att använda frysta rabarber och jorgubbar om det inte är […]

Jordgubbsparfait med mörk rom
Dessert

Jordgubbsparfait med mörk rom

Dessert nyårsafton 2018! “James Bond”-tema och en lyxigare variant än “Jordgubbar och grädde” som Ian Flemming nämnde i “Casino Royale”. Receptet hittade jag på “Mitt kök”:s hemsida och satsen ger 6-8 portioner, ca 1 liter parfait. Välj själv om du vill ha färska eller frysta jordgubbar. Så här mitt i vintern valde vi frysta. Välj alternativ A […]

Jordgubbstårta med lemoncurd och italiensk maräng
Midsommar, Tårta

Jordgubbstårta med lemoncurd och italiensk maräng

Midsommar 2018! Receptet kommer från bloggen “Brinken bakar”, dock valde jag att köra på “3-lika-botten” istället för originalreceptet. Tårtan var en ljuvlig skapelse med jordgubbsmousse och lemoncurd, toppad med italiensk maräng. Tyvärr sjöng min brännare på sista versen, så det slutliga resultatet blev allt annat än perfekt – men ack så god! Tårtbotten 3 lika finner […]