Limecheesecake med Mojito-flirt

En limecheesecake som kan varieras med olika bär. Om du inte har tillgång till färsk mynta kan du hoppa över Mojito-flirten, så klart! Receptet på limecheesecaken kommer, så klart, från ”Brinken bakar”. Formen har en diameter på 20 cm. Välj själv om du vill göra kakan i springform i metall eller i silikonform. Den sistnämnda behöver frysas, vilket jag brukar föredra pga. tjusigare kanter. Bärtoppingen kräver dock silikonform och frysning, om du vill ha en speciell form.

Börja med kexbotten: 75 g Digestivekex smulas och blandas sedan med 35 g smält smör. Tryck ut smulorna i botten på en form med 20 cm diameter. Ställ i kylskåpet så länge.

Fortsätt med limecheesecaken: Lägg 1,5 gelatinblad i kallt vatten, minst fem minuter. Pressa saften och finriv skalet från 1 lime (i originalreceptet är det två stycken men jag tycker en räcker…).

Vispa 2 dl vispgrädde lätt. I en annan bunke vispar du snabbt samman 150 g cream cheese och 90 g (1,5 dl) florsocker.

Hetta upp limesaft och -skal i en liten kastrull. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta ner däri. Låt svalna några minuter innan du vispar ner det i cream cheese-smeten.

Avsluta med att med lätt hand vända ner den vispade grädden.

Häll smeten över din kexbotten. Ställ kakan i antingen kylen eller frysen. Om du använder silikonform behöver kakan frysas. Dessutom är det en bonus att kakan kan förberedas i god tid innan den ska avnjutas 🙂

Bärtoppingen kan du antingen hälla direkt över den stelnade cheesecaken, eller gjuta i separat silikonform. Jag brukar göra extra dekorationer när jag ändå är i gång, i detta fall två spiraler, för att ha en redo i frysen nästa gång jag vill dekorera en tårta/kladdkaka/cheesecake.

Koka upp 200 g bär, frysta går alldeles utmärkt. På bilden ser du jordgubbar, men jag har även gjort med blåbär. När bären har börjat koka sönder tillsätter du 100 g syltsocker och låter koka ytterligare 5 minuter. Klart för att antingen hällas i silikonformar eller direkt på den stelnade kakan. Om du häller direkt på kakan behöver du dock vänta tills sylten har svalnat lite, men inte stelnat så klart. Om du bara vill ha topping till en cheesecake kan du halvera satsen (=> 100 g bär, 50 g syltsocker).

Om du har tillgång till färsk mynta strimlar du denna fint och dekorerar din cheesecake vid servering.