Har du 5 g jäst hemma? Bra, då kan du med minimal insats få fina frallor till helgfrukosten. Degen rörs ihop i en reklampaus med en slev och får jäsa på diskbänken över natten. Kan det bli enklare?
Smula ner 5 g jäst i en stor degbunke – du kommer behöva ha utrymme för jäsningen. Tillsätt 4 dl kallt vatten, 1 msk honung eller äpplemos (sirap eller socker funkar nog med fint!) och 1,5 tsk salt. Rör tills jästen har löst up sig.
Rör därefter ner 8,5 dl vetemjöl. Rör samman till en klibbig deg.
Pudra lite vetemjöl över ytan, täck sedan bunken med plastfolie.
Låt degen jäsa över natten på diskbänken. Eller 8-10 h, om du bakar inför kvällens middag 🙂
Är det morgon nu? OK, dags för utbakning!
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Pudra mjöl över diskbänken och stjälp försiktigt upp degen. Arbeta inte degen utan använd en degskrapa, eller smörkniv, för att dela degen i 8-10 frallor. Lägg över de oregelbundna degbitarna på plåten. Forma försiktigt om det behövs, men som sagt – bråka så lite som möjligt med degen.
Sätt ugnen på 225 grader.
När ugnen har blivit varm sätter du in plåten i ugnen och gräddar ca 15 minuter. Jag kör varmluft den första halvan, därefter utan varmluft. Om du inte har varmluftsfunktion tar det ca 20 minuter att grädda frallorna.
Låt gärna bröden vila på plåten 5-10 minuter innan de avnjuts.
