Hemkunskapsboken från 8:an, fortfarande bästa receptet 🙂 Eller hur? Klassiska rundlar med kryss eller bakade i portionsform? Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke: 4,5 dl vetemjöl (jag brukar ta 2,5 dl vetemjöl och 2 dl grahamsmjöl) 2 tsk bakpulver 0,5 tsk salt Frön […]
Etikett: grahamsmjöl
Scones med citron och ingefära
Helt vanlig scones, men med en härlig syra från citron och ingefära. Gudomligt gott! Originalreceptet från “Fredriks fika” (Allas) innehåller bara vetemjöl, men jag tänker att det blir riktigt bra att ersätta lite vetemjöl med grahamsmjöl och frön för ett mer fiberrikt resultat. Receptet ger 6-8 portionsscones, vilket jag tänker är lagom för 3-4 frukostsugna […]
Morotsscone(s)
“Lindas bakskola”, där hittar man alltid nya goda recept på snabbakade bröd! En hederlig sconesdeg som bas, med rivna morötter som smaksättning. Här utbakad som en stor brödkaka, men man kan lika göra mindre bröd. Korta då ner gräddningstiden något! Receptet ger 6-8 mättande brödbitar. Börja med att sätta ugnen på 250 grader, för det […]
Pajskal – grundrecept
Ett bra grundrecpet på deg till matpaj.Välj själv om du vill ha enbart vetemjöl eller om du liksom jag föredrar 1/3 grahamsmjöl i degen. Enklast är att köra i matberedaren (med kniv): Häll 3 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl i matberedaren. Skär 100 g kallt smör i mindre bitar och lägg i matberedaren. Kör till en smulig massa. […]
Västerbottensostpaj
En klassisk ostpaj – funkar med valfri smakrik ost (prästost, Västerbottensost, cheddar…). Gott till mer än bara kräftskivan, vi äter gärna “plock” till (charkuterier, oliver, grönsaker m.m.). Börja med pajdegen: 3 dl vetemjöl och 100 g smör körs till en smulig massa i matberedaren. Tillsätt 1-2 msk kallt vatten tills degen går ihop i maskinen. Om du vill kan du byta ut 0,5-1 […]
Stekpannebröd
Snabbakade bröd utan ugn – som scones, fast i stekpannan. Mycket gott när man blir sugen på macka och te på kvällen! Jag kan tänka mig att bröden passar utmärkt som tillbehör till en god soppa. Blanda 4,5 dl vetemjöl (byt gärna ut 1 dl till grahamsmjöl eller havregryn), 2 tsk bakpulver och 0,5 tsk salt i i bunke. Skär 50 g kallt […]