En klassisk ostpaj – funkar med valfri smakrik ost (prästost, Västerbottensost, cheddar…). Gott till mer än bara kräftskivan, vi äter gärna ”plock” till (charkuterier, oliver, grönsaker m.m.).
Börja med pajdegen: 3 dl vetemjöl och 100 g smör körs till en smulig massa i matberedaren. Tillsätt 1-2 msk kallt vatten tills degen går ihop i maskinen. Om du vill kan du byta ut 0,5-1 dl av vetemjölet till grahamsmjöl. Tryck ut pajdegen i pajformen, nagga bottnen. Fäst aluminiumfolieremsor längst med kanterna så åker inte kanterna ner under förgräddningen.
Ställ pajformen i kylskåpet medan ugnen blir varm, 200 grader.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen, det tar ca 10 minuter.
Medan pajskalet förgräddas för du ostfyllningen: Blanda 2,5 dl mellangrädde och 2 ägg. Jag tycker pajen blir för fet i smaken med vispgrädde, därav valet mellangrädde. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.
Ta ut det förgräddade pajskalet ur ugnen och ta bort aluminiumfoleremsorna från kanterna. Fördela sedan 125-150 g grovriven ost i det förgräddade pajskalet, häll äggstanningen (ägg+grädde) över osten.
Tillaga pajen i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter.