Etikett: rågsikt

Formfranska rågsikt
Bröd (med jäst)

Formfranska med rågsikt

Lättbakat och luftigt bröd, perfekt till både räkmackan och frukostmackan! Värm 6 dl vatten till 37 grader. Smula 50 g jäst i en stor bunke, använd helst köksassistent så du kan knåda degen länge. Häll vattnet över jästen, tillsätt 2 tsk flingsalt och 0,5 dl ljus sirap. Rör runt och tillsätt sedan 50 g rumstempererat […]

Hålkakor med pumpafrön
Bröd (med jäst)

Hålkakor med pumpafrön

På denna blogg finner du ursprungsreceptet, rågsiktskakor. Jag hade inte så mycket mjölk hemma, så degvätskan fick bli vatten här istället. Och så slängde jag ner lite pumpafrön, bara för att det är så gott! Smula ner 50 g jäst i en bunke. Värm 6 dl vatten till 37 grader. Slå vattnet över jästen och rör tills jästen har löst […]

Småländska kringlor
Bröd (utan jäst), Frukost & Brunch

Småländska kringlor

Inte som mormors, men nästan…   Receptet hittade jag på en Sköna hem-blogg “Hemma med Helena Lyth”. Jag valde dock att hoppa över momentet att doppa kringlorna i socker, för det gjorde inte mormor med sina rågkringlor. Sätt ugnen på 250 grader.  Blanda 8 dl rågsikt, 2 msk strösocker, 0,5 tsk salt samt 3 tsk hjorthornssalt i en bunke. Tillsätt 100 g kallt smör skuret […]

Polarbröd
Bröd (med jäst)

Polarbröd

Som så många andra av mina recept kommer detta från “Lindas bakskola“. Klicka på länken för att se steg-för-steg-beskrivning. Jag valde att göra mindre kakor, ca 8 cm i diameter, och fick då ut 40 kakor.  Värm 5 dl mjölk till 37 grader. Smula ner 50 g jäst i en bunke och häll mjölken över jästen. Rör tills jästen […]

Hålkakor med rågsikt
Bröd (med jäst)

Hålkakor med rågsikt

Mamma bakade alltid hålkakor när jag var liten. Jag älskade de små “frallorna” som blev av det som bildade själva hålet i hålkakan. Nu får jag dock inte ha “hålen” ifred då min 3-årige son oxå har upptäckt deras förträfflighet 🙂 Min favoritsida, “Lindas bakskola”, ligger bakom detta recept. Smula ner 50 g jäst i en bunke. […]

Snabb frukostlimpa
Bröd (med jäst), Frukost & Brunch

Snabb frukostlimpa

“Lindas bakskola” hade detta smidiga recept, perfekt till helgfrukosten. Ett bröd som inte behöver jäsa innan gräddning. Men jag rekommenderar en lägre ugnstemperatur och kortare gräddningstid är originalreceptet. Godast nybakat med smör, ost och marmelad! Smula 25 g jäst i en bunke. Värm 3 dl mjölk till 37 grader. Slå mjölken över jästen och rör tills jästen har lösts […]