Polarbröd

Polarbröd

Som så många andra av mina recept kommer detta från “Lindas bakskola“. Klicka på länken för att se steg-för-steg-beskrivning. Jag valde att göra mindre kakor, ca 8 cm i diameter, och fick då ut 40 kakor. 

Värm 5 dl mjölk till 37 grader. Smula ner 50 g jäst i en bunke och häll mjölken över jästen. Rör tills jästen har löst upp, tillsätt då 75 g rumsvarmt smör i tärningar, 3/4 dl ljus sirap samt 1,5 tsk salt. Rör runt och blanda sedan ner 6 dl rågsikt och 5-6 dl vetemjöl. Knåda degen tills du får en smidig deg, det tar ca 10 minuter i maskin. 

Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa 50-60 minuter.

Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i två delar. Kavla ut degbiten till en stor platta 0,5-1 cm tjock, beroende på hur höga bröd du vill ha. Jag valde tunn deg för att slippa dela de färdigbakade bröden vid servering. Kavla till sist degen med kruskavel. Har du ingen sådan kavel? Inga problem, nagga istället degen med gaffel flertalet gånger. Ta ut runda kakor med hjälp av ett mått (Linda använde ett mått på 13-14 cm, jag valde denna gång ett mått på 8 cm). Lägg brödkakorna på bakpappersklädda plåtar. Upprepa proceduren tills degen är slut. 

Lägg bakduk över plåtarna och låt jäsa 30 minuter. Grädda sedan bröden i omgångar i 250 grader varm ugn, 5-10 minuter beroende på storleken.

Låt sedan kallna på galler under bakduk. Bröden går utmärkt att frysa. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *