Det är säkert 10 år sedan jag såg bearnaisesås baserad på morötter i någon mattidning. Så här i efterhand undrar jag varför jag inte testade det tidigare? Sååå himla gott! Ta fram 100 g smör och skär i tärningar, låt ligga ute i rumstemperatur så det blir mjukt och fint. Skala och tärna 400 g […]
Etikett: morot
Rotfruktskaka
Var generös med smöret, då minskar du risken att kakan fastnar i stekpannan. Variera med de rotfrukter du har hemma, men låt hälften vara potatis. Skala ca 900 g rotfrukter, hälften bör vara potatis. Jag hade rotselleri och morot denna gång, men även palsternacka och persiljerot är gott i. Ta fram matberedaren och finriv rotfrukterna. […]
Friterade bollar med röda linser och morot
Receptet hittade jag på Jennie Walldéns FB (fd Mästerkocken, TV4). Perfekt för Meat Free Monday 🙂 Frasiga på utsidan, mjuka på insidan. Riktigt goda! Koka upp vatten, lägg ner 2,5 dl torkade röda linser. Lägg på locket och ställ kastrullen åt sidan. Låt linserna bada varmt i 10 minuter innan du häller av dem i […]
Rotfruktsterrin
Varvade, tunnskivade rotfrukter hålls samman av ägg, grädde och ost. Ja, du hör ju själv hur gott det låter! Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i nedre delen av ugnen. Smörj en ugnsform med smör. Jag tog en metallform med mått 20×20 cm, vilket blev perfekt för detta recept för fyra personer. En […]
Grillade morötter med smör och purjolök
Förkokta morötter som fick gosa ihop sig med smör, purjolök och salvia på grillen – sååå gott! Man behöver ju inte alltid äta potatis till den grillade köttbiten 😉 Ett tips är att leta efter en liten gjutjärnspanna på loppis, vi fyndade vår för 30 kr och den är perfekt för grillmiddagens tillbehör. Skölj, ansa […]
Morotsscone(s)
“Lindas bakskola”, där hittar man alltid nya goda recept på snabbakade bröd! En hederlig sconesdeg som bas, med rivna morötter som smaksättning. Här utbakad som en stor brödkaka, men man kan lika göra mindre bröd. Korta då ner gräddningstiden något! Receptet ger 6-8 mättande brödbitar. Börja med att sätta ugnen på 250 grader, för det […]
Morotssallad med fetaost, oliver, pumpafrön och bladpersilja
Ett hitte-på-recept som blev helt fantastiskt! Vi grillade morötterna, men det går lika bra att ugnsrosta dem. Receptet som ensamtillbehör till middagen är beräknat för fyra personer. Skala 1 kg morötter och skär i valfria bitar, jag skar i sneda breda skivor. Blanda morotsbitarna med olivolja, nymalen svartpeppar och salt. Tillaga dem antingen på grillen (vi körde i grillwoken) eller i […]
Saftig morotslimpa med havregryn
Ett otroligt saftigt bröd med finrivna morötter och havregryn i degen. Funkar utmärkt att frysa och är grymt att rosta! Receptet hittade jag på tidningen Hembakats hemsida. Smula ner 50 g jäst i en degbunke. Värm 6 dl mjölk tills den är ljummen, dvs. 37 grader. Slå mjölken över jästen och rör tills den har lösts upp. Tillsätt då 2,5 […]
Grillade morötter med lök och oregano
Söta och underbara morötter med smör, mmmmmm! Skala ca 600 g morötter och skär i stavar. Skala och klyfta 2 gula lökar. Lägg ut två stycken dubbla aluminiumfolieark på köksbänken (eller gör fyra portionspaket om du hellre vill det). Häll lite flytande smör i mitten av folien. Fördela morötter och lök på de båda folierna. Krydda med salt, nymalen svartpeppar och färsk oregano. Toppa med ytterligare lite flytande […]
Grillade grönsaker med gräddig tryffelvinegrette
Första gången jag testar att göra vinegrette med vispgrädde som bas. Oväntat gott! Receptet är hämtat från årets Grillspecial (2018) från tidningen “Matmagasinet”. Välj de grönsaker du gillar/har hemma. Jag tog späda morötter och gulbetor (förkokades först) och broccoli. Jag skar även ett par salladslökar på snedden. Blanda samman vinegretten: 1,5 dl vispgrädde, 1 msk vitvinsvinäger, 1-2 tsk vit tryffelolja samt salt och nymalen svartpeppar. Enkelt och gott! Grilla grönsakerna, vi använde […]