Rotfruktsterrin

Rotfruktsterrin

Varvade, tunnskivade rotfrukter hålls samman av ägg, grädde och ost. Ja, du hör ju själv hur gott det låter!

Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i nedre delen av ugnen.

Smörj en ugnsform med smör. Jag tog en metallform med mått 20×20 cm, vilket blev perfekt för detta recept för fyra personer. En avlång brödform är lite större, jag kan tänka mig att den blir lagom för sex portioner (1,5 sats av detta recept). Klipp till en bit bakplåtspapper och lägg i formen.

Vispa samman 3 ägg, 2 dl vispgrädde och 0,5 dl mjölk. Rör ner ca 1 dl riven parmesanost, 2 rivna/pressade vitlöksklyftor samt salt och nymalen svartpeppar. Ta gärna lite extra salt, då rotfrukterna tarvar lite extra.

Finhacka 1 litet knippe gräslök, rör ner det i äggstanningen.

Skala 400 g fast potatis och 400 g andra rotfrukter (jag tog morot och palsternacka). Skiva alla rotfrukter tunt, jag använde mandolinen.

Varva potatis och övriga rotfrukter i ugnsformen. Häll över äggstanningen. Skaka formen lätt så att äggstanningen fördelas jämnt i formen.

Tillaga terrinen i nedre delen av ugnen i 60-70 minuter. Känn efter med sticka så att rotfrukterna är mjuka.

Låt terrinen vila någon minut innan du stjälper upp den på en skärbräda och skär i portionsbitar. Vänd så klart den finaste sidan uppåt vid servering 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *