Etikett: vetemjöl

Midsommardessert
Dessert

Midsommardessert: Kardemummadröm, vispad fläderpannacotta och korall

Som en sommardag på en sked! Ljuvligt! Receptet på kardemummadrömmarna och korallerna kommer från “Brinken bakar”. Att göra koraller var betydligt mycket enklare än jag trodde, så det kommer jag definitivt göra igen med olika färger. Så vackra! Receptet nedan ger 10 portioner, med extra drömmar över. Kardemummadrömmar (20-25 st): Stöt 2 tsk hel kardemumma […]

Citronkladdkaka
Kladdkaka, Långpannekakor, Mjuk kaka

Citronkladdkaka

Citronkladdkaka i långpanna, toppad med vaniljgrädde. Ja, du hör ju själv hur gott det låter! 🙂 Smidigt att göra till många, då det blir ca 40 bitar. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en stor långpanna, dvs. en ugnsplåt med högre kanter. Smält 400 g smör, låt svalna. Finriv skalet och pressa saften […]

Morotskaka
Mjuk kaka

Hög och saftig morotskaka

“Baka med Frida” – sicken liten godbit till inspiratör! Hon har verkligen fått till receptet på en hög och saftig morotskaka. Yummie! Viktigt att alla ingredienser till frostingen är rumstempererade, då får du en extra krämig och fin topping till den goda kakan. Lägg bakplåtspapper i botten på en liten långpanna, min håller måtten 20×30 […]

Nachosemla
Dessert, Semla

Nachosemla

Upphovsmän: Roy Fares och Mattias Ljungberg (Mr Cake). Detta var väl en av de första “varianterna” på den klassiska semlan? Jag minns hur utskälld den blev! Vilket jag, nu när jag själv har testat, inte kan förstå. Knapriga men ändå mjuka kardemummakex doppade i fluffig grädde och mandelmassa. Så himla gott! Förbered gärna kexen någon […]

Blåbärsgrotta med vispad blåbärspannacotta
Dessert, Småkaka/Snitt, Tårta

Blåbärsgrotta med vispad blåbärspannacotta

En klassisk hallongrotta – fast med blåbär och en lite skvätt sirap i degen. Toppad med vispad blåbärspannacotta. Riktigt gott! Detta blev terminens “Specialpedagogen bjuder på fika när betygen är satta” på skolan där jag arbetar. Pannacottan går även utmärkt att ha i eller på en tårta. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med kakorna: […]

Saffranssockerbulle
Bullar, Jul

Saffranssockerbulle

Saffran + Sockerbulle = Himmelskt! Jag använder alltid Roy Fares recept på vete- och saffransdegar med fördeg. Här fylls bullarna med vaniljkräm och doppas i socker vid servering. Ja, du fattar ju hur goda de är! Det allra första du gör är att ta fram 150 g smör så att det blir rumstempererat.  Börja med […]

Raggmunk
Fläskkött, Vegetariskt (lakto-ovo)

Raggmunk

Jag trodde raggmunk var svårt att göra… Det var det definitivt inte! Men jag fick dem inte riktigt lika frasiga och “taggiga” i kanterna som mormor. Övning ger färdighet, tänker jag 🙂 Servera med klassiskt sidfläsk eller varför inte med krispiga, wokade grönsaker för en lakto-ovo vegetarisk rätt? Börja med att vispa samman smeten: Vispa […]

Scones
Bröd (utan jäst), Frukost & Brunch

Scones

Hemkunskapsboken från 8:an, fortfarande bästa receptet 🙂 Eller hur? Klassiska rundlar med kryss eller bakade i portionsform? Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke: 4,5 dl vetemjöl (jag brukar ta 2,5 dl vetemjöl och 2 dl grahamsmjöl) 2 tsk bakpulver 0,5 tsk salt Frön […]