Långjäst foccacia

Långjäst focaccia

En focaccia som får jäsa riktigt länge, ja ett helt dygn. Jag fick inte ytan lika fin som på Instagramkontot ”Saltochtahini” men jag gissar att en metallform blir bättre än ugnsfast form i porslin. På hennes konto hittar du även en film, se inlägg från 2024-02-02.

Blanda 500 g vetemjöl (vanligt, special eller tipo 00), 2 tsk salt och 2 tsk torrjäst i en skål. Tillsätt sedan 4,5 dl fingervarmt vatten och rör snabbt ihop till en kletig deg.

Smörj insidan av en annan skål (stor) med rikligt med olivolja. Tippa ner din kletiga deg däri och forma till en boll med hjälp av oljan. Smörj hela bollen med olja.

Täck skålen med plastfolie och låt degen jäsa i kylskåpet i 18-24 h.

Smörj en större ugnsform i metall med olivolja, snåla inte. Tippa ner degen i ugnsformen.

Vik degen uppifrån mot botten, nerifrån uppåt och sedan från båda sidor på mitten. Vänd på degen så att du har skarven ner och använd olivolja för att smörja toppen på degen.

Låt formen stå i rumstemperatur, ej övertäckt, i 2-4 h. Detta tills degen har blivit dubbelt så stor och fått fina luftbubblor.

Sätt ugnen på 220 grader.

Smörj fingertopparna med olivolja och tryck försiktigt små hål över hela degen, men försök att akta luftbubblorna. Toppa med flingsalt.

Sätt in formen i nedre delen av ugnen och baka ca 30 minuter, tills brödet har fått fin färg.